Site icon NewsIT
08:00 | 18.05.25

Συνταγή και μυστικά για να φτιάξετε τον καλύτερο γαύρο μαρινάτο

Γαύρος μαρινάτος

Γαύρος μαρινάτος

Ηλιάνα Σκιαδά

Το Ελληνικό σούσι

Είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό, από ότι φαντάζεστε, να φτιάξετε στο σπίτι, έναν από τους καλύτερους ψαρομεζέδες που αγαπάμε πολύ, στην Ελλάδα.

Ο γαύρος, ο μαρινάτος, είναι σπουδαία νοστιμιά, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μπορείτε να τον βρείτε ακόμη και στη λαϊκή.

Η συνταγή έχει στάδια και αναμονή, 2 βράδια, είναι όμως ξεκάθαρα και απλά, τα βήματα, όπως απλά είναι και τα υλικά που θα δώσουν τη γεύση στον γαύρο.

Μπορείτε να παίξετε με την ποσότητα του σκόρδου ή με τα αρωματικά, αλλά μην αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο, μέσα στο οποίο θα μείνει το ψάρι, με ελαιόλαδο, γιατί θα παγώσει στο ψυγείο.

Η συνταγή και τα κόλπα, είναι της καλής φίλης, Ράνιας, που είναι μαστόρισσα σε όλα.

Γαύρος μαρινάτος

Υλικά:

  • 1,5 κιλό γαύρο χωρίς τα κεφάλια με το κόκαλο
  • 3-4 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 λίτρο λευκό ξύδι (τόσο, όσο να καλύπτεται το ψάρι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπέρι διαφόρων χρωμάτων
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο (ή περισσότερο, ώστε να καλύπτεται το ψάρι)

Εκτέλεση:

Ζητάμε από τον ψαρά μας, να αφαιρέσει τα κεφάλια από το γαύρο, αλλά να αφήσει το κόκκαλο.

Τον τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τον αλατίζουμε.

Βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ (γιατί θα τρέξουν ζουμιά και αίμα από το ψάρι) και βάζουμε το σουρωτήρι μαζί με το μπολ, μέσα σε δύο καθαρές πλαστικές σακούλες, δεμένες, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν, λιγότερες μυρωδιές στο ψυγείο, όπου θα μείνει όλο το βράδυ.

Το επόμενο πρωί ξεπλένουμε καλά τον γαύρο, τον ανοίγουμε και τον ξεκοκκαλίζουμε.

Βάζουμε τα φιλέτα σε πυρέξ και τα καλύπτουμε με το ξύδι.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε πάλι στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Το επόμενο πρωί, ξεπλένουμε τον γαύρο από το ξύδι και τον τοποθετούμε, σε στρώσεις, σε γυάλινο βάζο ή τάπερ, που έχει καπάκι.

Σε κάθε στρώση βάζουμε λίγο από όλα τα αρωματικά: σκόρδο σε λεπτές φέτες, καρότα σε κυβάκια, πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες, ψιλοκομμένο μαϊντανό και 3-4 ολόκληρα κοτσάνια και τους κόκκους του πιπεριού.

Τέλος, καλύπτουμε όλο το ψάρι με μπόλικο ηλιέλαιο, το οποίο δεν παγώνει στο ψυγείο και μετά από λίγες ημέρες μπορούμε να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τον γαύρο.

Διατηρείται για καιρό στο ψυγείο, αν και προβλέπω ότι δεν θα φτιάξετε μόνο μία φορά μέσα στη χρονιά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version