Μαμαδίστικο και γιορτινό
Από τα αγαπημένα μου φαγητά, από τότε που ήμουν παιδί. Ακόμη το ζητάω από τη μητέρα μου, που το φτιάχνει απίθανα.
Το γιουβέτσι με μοσχαράκι, είναι φαγητό παρηγοριάς και φροντίδας, που δεν έχει εποχές και δεν χρειάζεται αφορμές.
Μπορεί να σερβιριστεί σε ένα γιορτινό τραπέζι, μπορεί να γίνει και μια καθημερινή που έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω για την προετοιμασία του φαγητού.
Έχει τα μυστικά του, που αφορούν κυρίως το κριθαράκι και το πώς θα παραμείνει al dente, δηλαδή σπυρωτό, ζουμερό και όχι λασπωμένο.
Ένα κόλπο είναι τα παγάκια: βάζουμε 3-4 παγάκια, στο γιουβέτσι, μόλις βγει ζουμερό και καυτό, από τον φούρνο, ώστε να κοπεί αμέσως ο βρασμός και να μην λασπώσει το κριθαράκι μας.
Μοσχαράκι γιουβέτσι
Υλικά:
- 1,5 κιλό μοσχάρι σε μεγάλες μπουκιές (ελιά ή σπάλα)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μικρά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 καρότο χονδροτριμμένο
- 2 κλωναράκια μαϊντανό ολόκληρα (τα αφαιρούμε μετά)
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κρασί
- 2 κονσέρβες ντοματάκια αποφλοιωμένα ολόκληρα
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 – 4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι – πιπέρι
- 500 γρ. κριθαράκι χονδρό
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το μοσχάρι σε βαθιά κατσαρόλα σε ελαιόλαδο, (1/2 φλ. ελαιόλαδο) λίγα λεπτά, από όλες τις πλευρές
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ, τρίβοντας με την κουτάλα, στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και συμπληρώνουμε νερό, να σκεπαστεί το κρέας.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά.
Μόλις τσεκάρουμε ότι μαλάκωσε, με ένα πιρούνι, το αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, (1/4 φλ. ελαιόλαδο) και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, το κριθαράκι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε, το κρέας με τη σάλτσα του, αφαιρώντας το μαϊντανό και ρίχνουμε από πάνω του, το σοταρισμένο κριθαράκι.
Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια βραστό νερό ώστε να είναι καλυμμένο και με το παραπάνω, το κριθαράκι, με υγρό και αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, κάνοντας ένα ενδιάμεσο ανακάτεμα.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε 3-4 παγάκια για να κοπεί ο βρασμός και να μείνει το ζυμαρικό σπυρωτό.
Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί.