Το 2025 βρίσκει την Αθήνα να επιβεβαιώνει τον τίτλο της ως μία από τις πιο ζωντανές σκηνές του παγκόσμιου bartending.
Τα Line, Baba au Rum και The Bar in Front of the Bar βρέθηκαν ανάμεσα στα The World’s 50 Best Bars, συνεχίζοντας μια πορεία που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που πίνουμε — και σκεφτόμαστε — το ποτό στην Ελλάδα.
Πίσω από κάθε διάκριση, όμως, υπάρχει μια ιστορία επιμονής, δημιουργίας και μιας κοινότητας που αρνήθηκε να μείνει στη σκιά των μητροπόλεων του fine drinking.
Από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ: η ιστορία ενός θεσμού
Ο θεσμός των The World’s 50 Best Bars δεν είναι απλώς μια λίστα. Είναι ένας καθρέφτης των τάσεων, των ιδεών και των ανθρώπων που γράφουν την ιστορία της παγκόσμιας cocktail culture. Ξεκίνησε το 2009 από το βρετανικό περιοδικό Drinks International, με στόχο να καταγράψει —μέσα από ψήφους μιας διεθνούς επιτροπής bartenders, δημοσιογράφων και industry insiders— ποια μπαρ ορίζουν κάθε χρόνο την κορυφή του fine drinking.
Από το Milk & Honey και το Dead Rabbit του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, μέχρι το Connaught Bar και το Paradiso, η λίστα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πάντα κάτι περισσότερο από μια ετήσια απονομή. Είναι ένα παγκόσμιο στιγμιότυπο δημιουργικότητας, τεχνικής και φιλοσοφίας πίσω από τη μπάρα. Φέτος, η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με το Bar Leone του Lorenzo Antinori να κατακτά την κορυφή και να γίνεται το πρώτο ασιατικό μπαρ στην ιστορία του θεσμού που φτάνει στο No.1. Με γνήσιο ιταλικό στυλ, εμπνευσμένο απευθείας από τη Ρώμη και βασισμένο στη φιλοσοφία του cocktail popolari, αποδεικνύει πως η απλότητα και η αυθεντικότητα μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη διάκριση.
Αθήνα on the rocks
Και μέσα σε αυτή τη σκηνή, η Αθήνα συνεχίζει να λάμπει. Η φετινή λίστα φέρνει τρία ελληνικά μπαρ ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου: το Line Athens στο No.8, το Baba au Rum στο No.27, και το The Bar in Front of the Bar στο No.47. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατακτά θέσεις στη δεκάδα και δεν θα είναι φυσικά ούτε η τελευταία. Όμως κάθε χρονιά έχει τη δική της σημασία. Γιατί πίσω από αυτά τα ονόματα βρίσκεται η εξέλιξη μιας πολιτισμικής επανάστασης που ξεκίνησε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια πριν, σε μια πόλη που μόλις άρχιζε να ανακαλύπτει την έννοια του cocktail bar.
Baba au Rum: Το μπαρ που έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη
Όλα ξεκίνησαν κάπου στην Κλειτίου, τον Μάρτιο του 2009. Ο Θάνος Προυναρούς άνοιξε το Baba au Rum με στόχο να φέρει στην Αθήνα κάτι που τότε έμοιαζε εξωτικό: ένα μπαρ που να αντιμετωπίζει το ποτό με σοβαρότητα, πάθος και αισθητική. Η πόλη βρισκόταν ακόμα στα πρώτα της βήματα — λίγοι ήξεραν τι σημαίνει mixology ή rum culture. Το Baba έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς. Ανέδειξε τις τεχνικές, τον πειραματισμό με ρούμι και κυρίως έναν νέο τρόπο φιλοξενίας. Δεν άργησε να μπει στις διεθνείς λίστες και το 2025, δεκαέξι χρόνια μετά δηλαδή, όχι μόνο παραμένει στα Top 30, αλλά βραβεύεται επιπλέον με το Legend of the List Award, επιβεβαιώνοντας τον μύθο του.
Line Athens: Το μέλλον είναι βιώσιμο
Το 2025, το Line Athens συνεχίζει να είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής σκηνής. Με έδρα τα Κάτω Πετράλωνα, το μπαρ των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου βρίσκεται στο No.8 της λίστας, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της συνέπειας και της καινοτομίας. Το concept του είναι μοναδικό: μια οινοποιητική-μπαρ υβριδική εμπειρία, που βασίζεται στη βιωσιμότητα, στη zero waste φιλοσοφία και στην επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών. Εδώ το κρασί συνυπάρχει με τα cocktails, τα φρούτα ζυμώνονται, οι φλούδες γίνονται σιρόπια και κάθε σταγόνα έχει λόγο ύπαρξης. Είναι η νέα γλώσσα του fine drinking — πιο ώριμη, πιο περιβαλλοντικά συνειδητή, πιο ελληνική.
The Bar in Front of the Bar: Η νέα γενιά
Η φετινή είσοδος του The Bar in Front of the Bar στο No.47 είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι Αλέξανδρος Τσελεπής, Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και Συμεών Παπανικολάου ξεκίνησαν φτιάχνοντας cocktails to go μέσα στην πανδημία — και κατέληξαν να έχουν ένα από τα πιο δημιουργικά μπαρ της πόλης.Το concept τους είναι απλό, αλλά τολμηρό: καθημερινό rotation μενού, δύο κλασικά ποτά την ημέρα και πειραματισμός με εποχικά υλικά. Αυτή η προσέγγιση της αυθόρμητης δημιουργικότητας και της ζωντανής καθημερινότητας τους έκανε αγαπητούς όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα των bartenders.
Barro Negro: Η τεκιλερία της Αθήνας που συνεχίζει να γράφει ιστορία
Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή λίστα με τις θέσεις 51–100 βρέθηκε και το Barro Negro, το αθηναϊκό bar του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καβακλή, το οποίο έβαλε τη μεξικανική ψυχή της τεκίλας και του mezcal στην ελληνική πραγματικότητα. Από το 2019 που άνοιξε, το Barro Negro έφερε για πρώτη φορά μια απίστευτη λίστα με agave spirits που θα ζήλευαν μπαρ του Μεξικού. Η συνεχής του παρουσία στις ευρύτερες λίστες αποδεικνύει ότι η Αθήνα παραμένει πολυφωνική — ικανή να εκφράζει πολλά διαφορετικά είδη κουλτούρας μέσα από το bartending.
Αθήνα: Μια σκηνή με παλμό
Σήμερα, η Αθήνα θεωρείται κάτι πολύ περισσότερο από μια στάση στον παγκόσμιο χάρτη του ποτού. Είναι μια ζωντανή σκηνή με ταυτότητα, συνείδηση και εξωστρέφεια. Από τα πρώτα tiki nights του Baba au Rum, μέχρι τα γευστικά ζυμώματα του Line και τις καθημερινές ανατροπές του The Bar in Front of the Bar, η ελληνική πρωτεύουσα αποδεικνύει ότι μπορεί να παράγει κουλτούρα, όχι απλώς να την ακολουθεί.
Φυσικά, εντύπωση προκαλεί η απουσία του The Clumsies από τις φετινές λίστες — ούτε στις θέσεις 1–50, ούτε στις 51–100. Όμως η απουσία αυτή, μετά από χρόνια συνεχούς παρουσίας και διεθνών διακρίσεων, δεν αλλάζει τίποτα. Το The Clumsies είναι ήδη κομμάτι της ιστορίας του θεσμού και της ψυχής των Αθηναίων.
Η λίστα των The World’s 50 Best Bars 2025
- Bar Leone (Χονγκ Κονγκ)
- Handshake Speakeasy (Πόλη του Μεξικού)
- Sips (Βαρκελώνη)
- Paradiso (Βαρκελώνη)
- Tayēr + Elementary (Λονδίνο)
- Connaught Bar (Λονδίνο)
- Moebius Milano (Μιλάνο)
- Line (Αθήνα)
- Jigger & Pony (Σιγκαπούρη)
- Tres Monos (Μπουένος Άιρες)
- Alquímico (Καρταχένα)
- Superbueno (Νέα Υόρκη)
- Lady Bee (Λίμα)
- Himkok (Όσλο)
- Bar Us (Μπανγκόκ)
- Zest (Σεούλ)
- Bar Nouveau (Παρίσι)
- Bar Benfiddich (Τόκιο)
- Caretaker’s Cottage (Μελβούρνη)
- The Cambridge Public House (Παρίσι)
- Satan’s Whiskers (Λονδίνο)
- Locale Firenze (Φλωρεντία)
- Tlecān (Πόλη του Μεξικού)
- Tan Tan (Σάο Πάολο)
- Mirror Bar (Μπρατισλάβα)
- CoChinChina (Μπουένος Άιρες)
- Baba au Rum (Αθήνα)
- Nouvelle Vague (Τίρανα)
- Hope & Sesame (Guangzhou)
- Danico (Παρίσι)
- Scarfes Bar (Λονδίνο)
- Svanen (Όσλο)
- Sastrería Martinez (Λίμα)
- Panda & Sons (Εδιμβούργο)
- Röda Huset (Στοκχόλμη)
- Mimi Kakushi (Ντουμπάι)
- Salmon Guru (Μαδρίτη)
- Coa (Χονγκ Κονγκ)
- Sip & Guzzle (Νέα Υόρκη)
- Drink Kong (Ρώμη)
- Double Chicken Please (Νέα Υόρκη)
- Maybe Sammy (Σίδνεϊ)
- 1930 (Μιλάνο)
- Jewel of the South (Νέα Ορλεάνη)
- Virtù (Τόκιο)
- Overstory (Νέα Υόρκη)
- The Bar in Front of the Bar (Αθήνα)
- The Bellwood (Τόκιο)
- BKK Social Club (Μπανγκόκ)
- Nutmeg & Clove (Σιγκαπούρη)