Site icon NewsIT
08:00 | 06.05.25

Βιετναμέζικα ανοιξιάτικα ρολά με γαρίδες και λαχανικά

Βιετναμέζικα ρολά με γαρίδες

Βιετναμέζικα ρολά με γαρίδες

Ηλιάνα Σκιαδά

Όταν περιμένω στο σπίτι φίλους, που προσέχουν τη διατροφή τους και τρώνε πιο «καθαρά», καταφεύγω συχνά, σε αυτό το ορεκτικό.

Μια πιατέλα ανοιξιάτικα ρολάκια, βιετναμέζικου στιλ, είναι εντυπωσιακή, νόστιμη και σχετικά αθώα, θερμιδικά

Σε αντίθεση με τα τηγανητά spring rolls, κινέζικου τύπου, αυτά είναι πολύ ελαφριά, φρέσκα και κομψά στην εμφάνιση.

Φυσικά θα αγοράσετε λεπτές, διάφανες κρέπες ρυζιού, από το Ασιατικό μπακάλικο, εκτός αν η γιαγιά σας ήταν από το Βιετνάμ και σας έχει δείξει τον τρόπο για να φτιάχνετε δαντελένια, ρυζόχαρτα για το τύλιγμα του ρολού. Προτείνω ακόμη, να αγοράσετε και να αποψύξετε από το προηγούμενο βράδυ, αργά, στη συντήρηση, καθαρισμένες, προβρασμένες, μεγάλες γαρίδες.

Την επομένη, πριν τη χρήση, τις ξεπλένουμε και τις ραντίζουμε, αν θέλουμε, με μια κουταλιά της σούπας, κρασί ή ξύδι ρυζιού, για να να φύγει η βαριά μυρωδιά. Σκουπίζουμε πολύ καλά, πριν τις βάλουμε στο ρολάκι. 

Σερβίρουμε με τη σάλτσα φιστικιού στο ένα μπολ, ένα άλλο μπολ με έτοιμη, γλυκιά σάλτσα τσίλι και ένα μπολ με σόγια σως, για βούτηγμα.

Ανοιξιάτικα ρολά με γαρίδες και σάλτσα φιστικιού

Υλικά:

Για τα ρολάκια της άνοιξης:

  • 13 – 15 μεγάλα (25 εκατοστών) φύλλα από ρύζι
  • 2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μέγεθος σπιρτόξυλου
  • 2 μεσαίες κόκκινες πιπεριές , χωρίς σπόρους και κομμένες σε λεπτές λωρίδες 
  • 1/2 αγγούρι, χωρίς τα σπόρια, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 450 γρ. βρασμένες γαρίδες καθαρισμένες

Για τη σάλτσα φιστικιού:

  • 1/2 φλιτζάνι λείο φυστικοβούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας 
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι 
  • χυμό από 1/2 λάιμ (περίπου 1 έως 1 1/2 κουταλιά της σούπας)
  • 5 κουταλιές της σούπας νερό
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας:

Γεμίζουμε ένα φαρδύ, ρηχό μπολ, με χλιαρό νερό.

Βρέχουμε ελαφρά την επιφάνεια του ξύλου κοπής, όπου θα δουλέψουμε. Αυτό βοηθά να μην κολλήσει το ρυζόχαρτο στη σανίδα.

Έχουμε μπροστά μας, όλα τα υλικά προετοιμασμένα, κομμένα και τακτοποιημένα, σε μπολ κοντά μας.

Αλείφουμε την πιατέλα σερβιρίσματος με μια πολύ ελαφριά στρώση ηλιέλαιου, ώστε να μην κολλήσουν τα έτοιμα ρολάκια στην πιατέλα.

Βουτάμε ένα- ένα τα φύλλα ρυζιού στο νερό, περιστρέφοντάς το, μέχρι να υγρανθεί ομοιόμορφα ολόκληρη η επιφάνεια (περίπου 20 δευτερόλεπτα). Θα πρέπει να αρχίσει να μαλακώνει και να γίνεται εύπλαστο. Εάν το χαρτί ρυζιού σκιστεί, τότε έχει μαλακώσει για πολύ ώρα και αχρηστεύεται.

Στρώνουμε, με απαλές κινήσεις, το μαλακωμένο χαρτί ρυζιού πάνω στη βρεγμένη επιφάνεια. 

Τοποθετούμε μερικά καρότα, αγγούρια, πιπεριές και μερικά 2-3 φύλλα βασιλικού και δυόσμου, σε μια γραμμή περίπου 2,5 εκατοστά μακριά από την κάτω άκρη του φύλλου.

Τοποθετούμε 3 γαρίδες, με την ίδια φορά, η μία δίπλα στην άλλη, περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από τα λαχανικά.

Διπλώνουμε το κάτω μέρος του ρυζόχαρτου πάνω από τα λαχανικά.

Συνεχίζουμε, τυλίγοντας το φύλλο με τα τυλιγμένα λαχανικά, προς τις γαρίδες.

Μόλις φτάσουμε στις γαρίδες, σταματάμε και διπλώνουμε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του φύλλου, προς το κέντρο.

Συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή και να έχουμε σχηματίσει ένα ρολό.

Τοποθετούμε το έτοιμο ρολάκι στην λαδωμένη πιατέλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ανοιξιάτικα ρολά.

Φτιάχνουμε τώρα και τη βασική συνοδευτική σάλτσα με το φιστίκι, ανακατεύοντας το φυστικοβούτυρο, τη σόγια, το ξίδι ρυζιού, το μέλι, τον χυμό λάιμ, το νερό και το αλάτι.

Σερβίρουμε αμέσως τα βιετναμέζικα ρολάκια, γιατί το φύλλο, αν μείνει για πολλή ώρα, θα σκληρύνει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version