Τα ζυμαρικά με καρδιές αγκινάρας και παρμεζάνα δεν είναι απλώς ένα πιάτο με ζυμαρικά.
Είναι ένα κομψό γεύμα και μία γαστρονομική μεσογειακή συνεύρεση, λόγω των υλικών: αγκινάρα, λεμόνι, κρασί και παρμεζάνα.
Το τελικό αποτέλεσμα, γευστικά, ισορροπεί μεταξύ της οξύτητας της αγκινάρας και της πλούσιας αλμυρής παρμεζάνας.
Θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο για ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι.
Οι καθαρισμένες αγκινάρες, κομμένες σε φέτες, είναι μια εναλλακτική σε περίπτωση που δεν βρείτε τις μαριναρισμένες, τρυφερές καρδιές.
Ζυμαρικά με καρδιές αγκινάρας και παρμεζάνα
Υλικά:
- 300 γρ. ζυμαρικά (προτιμότερο πέννες ή σπαγγέτι)
- 1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες και κομμένες στα 4
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί & χυμό από μισό λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνααλάτι – πιπέρι
- φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες έως να γίνουν al dente. Τα κρατάμε στην άκρη, στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει το άρωμά του, περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις καρδιές αγκινάρας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρά.
Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά μαζί με τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε την τριμμένη παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η παρμεζάνα.
Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
