Τρίτη, 28 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αντιπρόεδρος Google: Μοντέλα πρόγνωσης θα προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα

Αντιπρόεδρος Google: Μοντέλα πρόγνωσης θα προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα

Στην τεχνητή νοημοσύνη και στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Google, Γιόσι Ματίας.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Google η ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.  

Εξήγησε ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα πρόγνωσης θα γίνουν ισχυρότερα και θα βοηθήσουν τις χώρες να προβλέπουν τις πλημμύρες έως και 7 ημέρες νωρίτερα.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ΤΝ ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Στη ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τεράστιους κινδύνους, ειδικά με τις δασικές πυρκαγιές. Είδατε τι συνέβη το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το ίδιο και με τις πλημμύρες. Υπάρχουν συστήματα προειδοποίησης με τα οποία μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία;

Κάτι που είδαμε με το πέρασμα του χρόνου, είναι πως η ΤΝ μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συνδράμει σε αυτό που αποκαλούμε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: στον μετριασμό των εκπομπών αερίων και της υπερθέρμανσης Πρόσφατη έκθεση της Google και της BCG κατέδειξε ότι η ΤΝ εκτιμάται πως μπορεί να μετριάσει κατά 5-10 τις εκπομπές αερίων. Πολύ σημαντικό. Επίσης, βοηθάει στην προσαρμογή, στο πώς να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, όπως σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές. Κάποτε έμοιαζε σχεδόν αδύνατον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πρόγνωσης πλημμυρών, αλλά σήμερα, με τη χρήση της ΤΝ, ήδη προβλέπουμε ικανοποιητικά πλημμύρες σε πολλά μέρη του κόσμου. Μάλιστα, έχουμε την πλατφόρμα Flood Hub. Παρέχει προβλέψεις έως και επτά ημέρες νωρίτερα για πάνω από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη Θεσσαλία πριν από τρεις μήνες σημειώθηκε μία τρομερή πλημμύρα. Οι επιστήμονες είπαν πως τέτοια ποσότητα νερού πέφτει ίσως μία φορά στα 100 χρόνια. Θα μπορούσαν να μας έχουν προειδοποιήσει τα εργαλεία της ΤΝ;

Σημειώνουμε πρόοδο αναφορικά με τέτοιες προβλέψεις. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στις ποτάμιες πλημμύρες. Ποτάμιες πλημμύρες είναι όταν υπερχειλίζουν ποταμοί. Άλλα είδη πλημμυρών απαιτούν πρόοδο από επιστημονικής άποψης, όπως οι αστικές ή οι αιφνίδιες πλημμύρες. Η ΤΝ μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη πρόγνωση. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις, οργανισμούς. Οι δασικές πυρκαγιές είναι άλλος ένας τομέας, όπου η πληροφόρηση για την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντική για τον κόσμο, τους διασώστες και τις κυβερνήσεις.

Τι ακριβώς κάνει η ΤΝ; Τοποθετούνται αισθητήρες στα δάση; Ποιος είναι ο μηχανισμός;

Παίρνουμε δορυφορικές εικόνες, τις αναλύουμε και ταυτοποιούμε, με βάση την ανάλυση εικόνας μέσω ΤΝ, τα όρια της δασικής πυρκαγιάς. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες σε ευρεία κλίμακα, όπως και η αξιοποίηση άλλων τεχνολογιών. Με τα χρόνια παρατηρείται επίταση της συχνότητας και της σφοδρότητας αυτών των συμβάντων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους ακραίους καύσωνες, τις καταιγίδες, πιο συχνά και σφοδρά φαινόμενα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

 

 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις