Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δυσοίωνο κλίμα σε Apple, Meta, Twitter και Amazon, με περικοπές και πάγωμα προσλήψεων

silicon valley πινακίδα

Στο πλαίσιο της οικονομικής αβεβαιότητας ελέω ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, οι κολοσσοί της τεχνολογίας Apple, Meta, Twitter και Amazon κάνουν τη μία περικοπή μετά την άλλη, παγώνοντας τις προσλήψεις και απολύοντας μεγάλο μέρος του προσωπικού τους.

Μερικές μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πολυσυζητημένης εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk, το κύμα απολύσεων και το πάγωμα των προσλήψεων που ακολούθησε είναι άνευ προηγουμένου – τόσο στο Twitter αυτό καθαυτό, όσο και στις περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Η γενικευμένη αυτή τάση περικοπών μόνο ευοίωνη δεν είναι για το μέλλον της οικονομίας.

Ο Elon Musk αλλάζει τα δεδομένα στο Twitter

Το σίριαλ της αγοράς του Twitter από τον Elon Musk είχε αίσιο τέλος για τον 51χρονο επιχειρηματία, όχι όμως για το μισό προσωπικό της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο μίας σειράς αυστηρών περικοπών, λίγες ημέρες μετά την εξαγορά του, το Twitter απαλλάχθηκε από το 50% του προσωπικού του, συμπεριλαμβανομένου, μάλιστα, του προηγούμενου CEO Parag Agrawal, αλλά και εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κίνηση αυτή συγκέντρωσε ασύλληπτη διχογνωμία, με τον Musk να αναιρεί την απόφασή του λίγα 24ωρα αργότερα, μετά τη διαπίστωση ότι κάποιοι από τους απολυθέντες είχαν πολύ πιο ουσιώδη ρόλο από όσο νόμιζε.

Η πτώση της Meta βάζει φρένο στις νέες προσλήψεις

Με τις μετοχές της Meta να βρίσκονται σε διαρκή πτώση και τα έσοδα της εταιρείας αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη,  το πάγωμα των προσλήψεων ήταν μονόδρομος για τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης. Η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, μάλιστα, ενδέχεται να προβεί ακόμα και σε απολύσεις, με τις ανακοινώσεις CEO της Mark Zuckerberg να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Περιορισμός του προσωπικού και από την Apple

Έχοντας λύσει τη συνεργασία της με σχεδόν 100 συμβασιούχους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού τον περασμένο Αύγουστο, η Apple ανακοινώνει και επισήμως το πάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους τομείς πέραν εκείνου της έρευνας και της ανάπτυξης. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας ξεκαθαρίζει πως οι προσλήψεις δε σταματούν, παρά τις επιφυλάξεις που προκύπτουν από τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία της για το μέλλον της εταιρείας.

H Amazon σταματά τις προσλήψεις 2 μήνες πριν το κλείσιμο του έτους

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προαναγγείλει απολύσεις, η Amazon έχει προβεί σε παύση των προσλήψεων στους τομείς της λιανικής πώλησης και της διανομής προϊόντων για το έτος 2022. Η ανακοίνωση έγινε στους εργαζομένους του τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με αφορμή την πτώση των κερδών και των μετοχών της εταιρείας, αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα που φέρνει η επέλαση του πληθωρισμού.

Οι παραπάνω, όμως, δεν είναι οι μόνοι “γίγαντες” της Silicon Valley που προβαίνουν σε δραστικά μέτρα περιορισμού του προσωπικού τους. Με την Intel να ακολουθεί το παράδειγμα της παύσης των προσλήψεων και εταιρείες όπως η Lyft και η Snap να ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας προμηνύεται δυσχερές.

Πηγές: www.bloomberg.com, edition.cnn.com, indianexpress.com, fortune.com, money.com

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις