Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πράγα: Η Πριγκίπισσα της Βοημίας

Πράγα: Η Πριγκίπισσα της Βοημίας

Η Πράγα, μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, στέκει αγέρωχη στις όχθες του Μολδάβα, αντικρίζοντας τους αιώνες να την αγγίζουν αλλά να μην την φθείρουν.

Μια παράξενη πόλη, γεμάτη από τους μύθους των βοημικών δασών, η πόλη του Κάφκα και του Καρλομάγνου, της Πριγκίπισσας Λιμπούσε και των Αψβούργων. Ένα περίτεχνο κόσμημα στο κέντρο της Ευρώπης, πρωτεύουσα της Τσεχίας αλλά και αληθινή πρωτεύουσα των Επιστημών.
Η Πράγα έχει γίνει πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες, μιας και η ανέγγιχτη ομορφιά της δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Με μια περιήγηση στην πόλη ο επισκέπτης θα θαυμάσει Μπαρόκ παλάτια, πλατείες και πλακόστρωτα, το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι, την μεγαλοπρεπή Γέφυρα του Καρόλου, το περίφημο Στάρε Μιέστο, την Παλιά Πόλη δηλαδή, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Μουσείο Κάφκα, τα περίφημα Καφέ τα οποία έγραψαν ιστορία,  όπως το Σλάβια, το Εβρόπα, το Ιμπέριαλ, το Λουβρ.
Ωστόσο υπάρχουν μέρη και τρόποι να απολαύσει κάποιος την Πράγα που ξεφεύγουν από τους συνηθισμένους. Η πόλη είναι πια τόσο δημοφιλής, που κάποιος πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα για να την απολαύσει. Αν ο ταξιδιώτης θέλει να γνωρίσει την μυστική καρδιά της Πράγας, πρέπει να βγει έξω από τους τυπικούς τουριστικούς οδηγούς…

1. Τα Μαγικά Καφέ
Η Πράγα είναι γνωστή για τα ατμοσφαιρικά καφέ της. Ωστόσο υπάρχει ένα μυστικό.  Τα πιο εκλεπτυσμένα καφέ στο κέντρο της πόλης είναι όλα στον πρώτο όροφο, και, ω του θαύματος αγνοούνται από τις μάζες που επισκέπτονται την Πράγα. Απλά ανεβαίνοντας την σκάλα για τον πρώτο όροφο ο ταξιδιώτης αφήνεται στην πολυτέλεια και την ιδιωτικότητα που χρειάζεται, για να αισθανθεί ότι έχει ένα σημαντικό ραντεβού με τον Μίλαν Κουντέρα…Και οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες από τις τυπικές. Στο  Qube, επάνω από το Μουσείο Κυβισμού, υπάρχει τέτοια εμμονή με την λεπτομέρεια, που ακόμα και τα κέικ είναι έργα τέχνης, ζαχαρωτά γλυπτά. Το διαχρονικό βέβαια Καφέ του Λούβρου, ήταν ένα από τα αγαπημένα toy  Κάφκα και του Αϊνστάιν, μπορεί ο ταξιδιώτης να απολαύσει την ίδια κούπα με σοκολάτα που προτιμούσε ο μεγάλος φυσικός.

2. Έξω από τα Συνηθισμένα Μονοπάτια
Το να αποφύγει κάποιος την πανέμορφη περιοχή της Παλιάς Πόλης και το Κάστρο της θα ήταν μια πράξη τουριστικής διαστροφής, αλλά η ιστορία της Πράγας είναι μακραίωνη και αυτές οι γοτθικές και Αψβούργιες γωνιές είναι ένα μόνο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Λίγες πόλεις άνθισαν τόσο ένδοξα, όπως η Πράγα στη δεκαετία του 1910, όταν ολόκληρη η νέα πόλη χτίστηκε σε art nouveau αρχιτεκτονικά σχέδια και τα αρχοντικά της κατάφεραν να μείνουν όρθια στον χρόνο. Η Πλατεία Lyckovo, στη μυστηριώδη περιοχή Karlin, προσφέρει μια εικόνα αυτής της συναρπαστικής περιόδου. Αλλά για μια πιο ολοκληρωμένη και συναρπαστική αξιολόγηση της Πράγας του το 1900, πηγαίνετε στο Jiřího z Poděbrad, το οποίο βρίσκεται στην περίεργη σκιά της ασύμμετρης σοβιετικής κατασκευής Žižkov TV Tower.

3. Ο Παράδεισος της Μπύρας
Η Πράγα είναι μια πόλη που καταναλώνει περισσότερη μπύρα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, αλλά είναι πιθανό να βρείτε γωνιές όπου η ποιότητα αποτιμάται πάνω από την ποσότητα. Η Τσεχία είναι η περιοχή της Ευρώπης από όπου ξεκίνησαν οι λέξεις Pilsen  και lager. Παλιές μυστικές συνταγές παραγωγής του ζύθου παραμερίστηκαν, αλλά από τη δεκαετία του 1990, έχουν ανοίξει σε όλη την Πράγα, μικρές παμπ που αναβίωσαν αυτές τις πανάρχαιες συνταγές. Η μπύρα στην Πράγα είναι ένα πολύπλευρο ποτό με αρώματα καρυδιού, άλλοτε γλυκό, και μερικές φορές ακραία ισχυρό. Σε κάθε γωνιά της Πράγας υπάρχει και μια τέτοια παμπ, που καλεί σε μια πραγματική μυσταγωγία γεύσεων και αρωμάτων.

4. Ξεχάστε τα Κρύσταλλα Βοημίας – τα Κεραμικά είναι το Θέμα
Η Πράγα όπως και όλη η Τσεχία φημίζονται για τα φίνα κρύσταλλα. Ωστόσο αυτό είναι μια σχετικά σύγχρονη παράδοση. Ο ταξιδιώτης που γνωρίζει, δεν θα πάρει από την Πράγα βοημικά κρύσταλλα, αυτά μπορεί να τα βρει οπουδήποτε. Θα ασχοληθεί με τον πηλό. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην κεραμική τέχνη από τους Τσέχους. Ετοιμαστείτε να τα χάσετε από το ιστορικό βάθος: τα παλαιότερα ευρήματα κεραμικής τέχνης στην Τσεχία, ακούγεται απίστευτο, αλλά έχουν χρονολογηθεί στο 25.000 π.Χ., προγενέστερα από οποιαδήποτε άλλα  σε οποιοδήποτε γνωστό κέντρο κεραμικής της αρχαιότητας, που δεν ξεπερνάει τα 10.000 χρόνια. Η παράδοση αυτή συναντάει την σύγχρονη τέχνη και ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει μοναδικά μοτίβα σε γκαλερί όπως στο Qubus, στην Παλιά Πόλη. Σε πολύ προσιτές τιμές θα αποκτήσει ένα κομμάτι που δεν θα το έχει κανένας άλλος, ένα κεραμικό μοναδικό και όχι απλά ένα σουβενίρ.

5. Ο Διόνυσος Πέρασε Από την Βοημία;
Φαίνεται πως ναι…Η παράδοση του κρασιού στην Τσεχία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Τα κρασιά της εύφορης βοημικής γης παράγονται στις νότιες προφυλαγμένες πλαγιές της Πράγας για πάνω από χίλια χρόνια. Πώς μπορεί κάποιος να μυηθεί σε αυτήν την μαγική ιστορία αρωμάτων και γεύσεων; Ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφθεί την βίλλα Viniční Altan, έναν ναό του κρασιού χτισμένου τον 19ο αιώνα. Η βεράντα της βίλας προσφέρει εκπληκτική θέα πάνω από την Πράγα και τους απόκρημνους αμπελώνες. Τα σταφύλια ρέουν σαν καταρράκτης στα τραπέζια των επισκεπτών και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και την πρώτη θεϊκή ύλη, αλλά και το τελικό προϊόν, ενώ έμπειροι οινολόγοι εξηγούν την ιστορία της βοημικής τέχνης του κρασιού. Είναι ένας κόσμος για γνώστες, μακριά από τις μπιραρίες στο κέντρο της πόλης.

6. Τα Βοημικά Δάση
Το ξέρετε ότι η λέξη «μποέμ» σημαίνει Βοημός; Η μποέμ διάθεση, δηλαδή το να ζει κάποιος μόνο για το σήμερα, με απολαύσεις και χωρίς περιορισμούς, είναι αντανάκλαση μιας πολύ μυστηριώδους παράδοσης που ξεκίνησε από τα βοημικά δάση – μια παράδοση που μιλάει για αναβίωση του παγανισμού και της άμεσης επαφής με την φύση. Με μια πολύ μικρή διαδρομή με το τραμ από το κέντρο, αποκαλύπτεται στον ταξιδιώτη το Divoká Šárka, ένα αστικό δάσος που ωστόσο περικλείει όλο το μυστήριο και την άγρια ομορφιά της Βοημίας. Το Divoká Šárka φιλοξενεί ένα δωρεάν υπαίθριο θέατρο στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί πολύ περισσότερα. Παίρνοντας την ανηφοριά βρίσκουμε την τεράστια δεξαμενή, όπου κατά παράδοση, όλοι μπορούν να βουτήξουν στα σκοτεινά νερά της, αν θέλουν να πάρουν μια γεύση των προκλήσεων που ζούσαν οι αυθεντικοί μποέμ. Για να γίνει ακόμα πιο παράδοξη η πρόκληση, οι ντόπιοι θα σας διαβεβαιώσουν ότι η απόλαυση της κατάδυσης είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα, όταν πρέπει να σπάσεις με τον αγκώνα σου τον πάγο για να βουτήξεις, κάτω από τις προτροπές και τις ιαχές των υπολοίπων, που χαίρονται όταν κάποιος ξεπερνάει τα όρια.  Είναι λίγο τρελοί αυτοί οι Βοημοί…

Χρήσιμες Πληροφορίες Για την Πράγα
Γλώσσα: Τσέχικα
Νόμισμα: Τσέχικη Κορώνα (CZK). 1 ευρώ = 25 κορώνες περίπου. Αλλαγή νομισμάτων γίνεται στις τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, να ρωτάτε όμως αν είναι No commission.
Τοπική ώρα: Η Τσεχία είναι μία ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδας
Τηλέφωνο: Από Τσεχία σε συμβατό τηλέφωνο: 0030 + κωδικός περιοχής + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 0030 2310 286986
Από Τσεχία σε κινητό: 0030 + αριθμός του κινητού, π.χ. 0030 6972 123456
Από Ελλάδα στην Τσεχία: 00420 + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 004201234567
Μετρό
A (πράσινη), B (κίτρινη), C (κόκκινη)
Καθημερινά: 05.00 – 24.00, κάθε 2-10 λεπτά

Τελεφερίκ
Το τελεφερίκ, που οδηγεί με μία ενδιάμεση στάση στην κορυφή του λόφου Πετρζίν (Petrin), είναι ενταγμένο στο δίκτυο των ΜΜΜ. Ισχύει το εισιτήριο των 24 κορόνων.
Δρομολόγια: 9.00 – 23.00, κάθε 15-20 λεπτά

Τραμ
Ημερήσια δρομολόγια (αριθμοί 1-26): 4.30 – 0.15, κάθε 8-15 λεπτά.
Νυχτερινά δρομολόγια (αριθμοί 51-58): 0.15 – 4.30 κάθε 20-40 λεπτά.
Για τα νυχτερινά τραμ σημείο αναχώρησης είναι στάση Lazarska (στο κέντρο της πόλης).

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε