Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Drones της Τουρκίας – Προκλήσεις για την Ελλάδα [vid]

Drones της Τουρκίας – Προκλήσεις για την Ελλάδα [vid]

Τα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για στρατιωτικούς σκοπούς δεν αποτελούν κάτι νέο. Αυτό που είναι σχετικά πρόσφατο και στο οποίο καινοτομεί η Τουρκία είναι στη μαζική χρήση των drones σε εμπόλεμες διαμάχες μεταξύ στρατών, μας εξηγεί ο Αντώνης Καμάρας, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Δηλαδή δεν αφορά σε ένα στρατό και κάποιους τρομοκράτες, όπως για παράδειγμα με την αμερικανική χρήση των drones, αλλά αφορά σε δύο στρατούς, οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους και η μία πλευρά διαθέτει drones, ενώ η άλλη όχι.

Στο κομμάτι της τεχνολογίας η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμα. Τα τουρκικά drones βασίζονται σε εισαγόμενη τεχνολογία και ανταλλακτικά. Ωστόσο η γείτονα χώρα είναι καινοτόμα ως προς την ενσωμάτωση των drones στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεών της, ή συμμάχων δυνάμεων όπως το Αζερμπαϊτζάν.

H Τουρκία για να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία των συμμάχων της πρέπει να εξομαλύνει τη συμπεριφορά της. Όσο δε γίνεται αυτό θα διευρύνονται οι περιορισμοί στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, όπως ήδη βλέπουμε ότι γίνεται από την Αμερική.

Αν η Τουρκία συνεχίσει να είναι ο ανορθόδοξος εταίρος εντός δυτικής συμμαχίας δεν θα μπορέσει να εξελίξει τα drones, με βάση την δυτική τουλάχιστον τεχνολογία. Θα μπορεί να στραφεί σε τεχνολογίες όπως η ρωσική και η κινεζική και αυτό δημιουργεί άλλου είδους διλήμματα. Θα στραφεί ανατολικά καίγοντας τις γέφυρες με τη Δύση ή θα έχει πιο ήπια συμπεριφορά για να αναπτύξει τα οπλικά της μέσα, αλλά έτσι θα είναι πιο προβλέψιμη ως σύμμαχος και ως εταίρος;

Αυτά τα θέματα συζητάμε με τον Αντώνη Καμάρα, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγγραφέα του Κειμένου «Πολιτικής Drones της Τουρκίας – Προκλήσεις για την Ελλάδα».

Η συνέντευξη εντάσσεται στον κύκλο εκπομπών που ξεκίνησε το OnAlert με γενικό πλαίσιο «Ελλάδα: Εθνική και Διεθνής Ασφάλεια» με πρωτοβουλία του Προγράμματος «Η Ελλάδα στην Ατλαντική Συμμαχία: η προστιθέμενη αξία». Την παρουσίαση και την επιμέλεια κάνει η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Δείτε τη συνέντευξη στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις