Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Euro 2020, Κροατία – Ισπανία 3-5: Ιστορική ματσάρα και πρόκριση θρίλερ για τους Ισπανούς

Euro 2020, Κροατία – Ισπανία 3-5: Ιστορική ματσάρα και πρόκριση θρίλερ για τους Ισπανούς

Έπειτα από ένα επικό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στο Euro, η Ισπανία επικράτησε της Κροατίας με 5-3 στην παράταση (3-3 η κανονική διάρκεια) και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2020, όπου θα συναντήσει τον νικητή του Γαλλία – Ελβετία.

Η Ισπανία προκρίθηκε στους «8» του Euro 2020, έπειτα από ένα εξωπραγματικό παιχνίδι, το οποίο αποτελεί το δεύτερο πιο παραγωγικό ματς στην ιστορία των τελικών φάσεων της διοργάνωσης.

Το σύνολο του Λουίς Ενρίκε έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των Euro, που πετυχαίνει 5 γκολ σε δύο σερί αναμετρήσεις. Τα 3 γκολ που προσέθεσε στο ματς η Κροατία δε, έκαναν το ματς -εκτός από το πιο συναρπαστικό της φάσης των «16», μέχρι στιγμής και το πιο παραγωγικό στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τον ημιτελικό του 1960!

Τότε στο πρώτο Euro που διοργανώθηκε ποτέ, η Γιουγκοσλαβία είχε επικρατήσει 5-4 της οικοδέσποινας Γαλλίας, με τα 9 γκολ να αποτελούν απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί παράταση.

Μέχρι το 85ο λεπτό όλα έμοιαζαν τελειωμένα, με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να προηγείται με 3-1, ωστόσο, οι αλλαγές του Ντάλιτς, Όρσιτς και Πάσαλιτς έστειλαν τον αγώνα στην παράταση με γκολ στο 88΄ και 90΄+2.

Εκεί, κι ενώ η «Χρβάτσκα» έφτασε πολύ κοντά στο γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα η «φούρια ρόχα»… αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και με δύο γκολ στο πρώτο μέρος της παράτασης από τους Μοράτα και Ογιαρθάμπαλ «καθάρισε» το ματς.

Ο αγώνας:

Η Ισπανία ήταν ανώτερη από την Κροατία, ελέγχοντας απόλυτα το παιχνίδι από το ξεκίνημα. Κόντρα στη ροή του αγώνα, όμως, η Κροατία πήρε το προβάδισμα στο 20ό λεπτό με ένα αδιανόητο αυτογκόλ που χρεώθηκε στον Πέδρι.

Ο μέσος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αρχίζει βασικός σε νοκ άουτ αγώνα του Euro 2020, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ από το 2004 (18 ετών και 244 ημερών), γύρισε τη μπάλα από το κέντρο στον τερματοφύλακά του Ουνάι Σιμόν, ο οποίος στην προσπάθειά του να κοντρολάρει την μπάλα έχασε τον έλεγχο κι αυτή κατέληξε στα δίχτυα του!

Η Ισπανία χρειάστηκε μερικά λεπτά για να ξεπεράσει το σοκ και στη συνέχεια πήρε και πάλι τον έλεγχο του αγώνα, πολιορκώντας την εστία των Κροατών. Στο 38′, η πίεση απέφερε καρπούς, με τους Ισπανούς να ισοφαρίζουν σε 1-1 με σουτ του Σαράμπια, έπειτα από φάση διαρκείας.

Στο 57′, η Ισπανία έκανε την ολική ανατροπή, με τον Αθπιλικουέτα να γράφει το 2-1 με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Φεράν Τόρες.

Ο Φεράν Τόρες, από δημιουργός έγινε σκόρερ, σημειώνοντας το 3-1 στο 77′.

Η πρόκριση έμοιαζε τελειωμένη κι άπαντες περίμεναν τη λήξη του αγώνα, όλοι εκτός από τους πεισματάρηδες Κροάτες, οι οποίοι βγήκαν μαζικά στην επίθεση, ίωσαν στο 85΄ με τον Όρσιτς και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Πάσαλιτς έκαναν αυτό που έμοιαζε απίθανο: να στείλουν το ματς στην παράταση (3-3).

Στο ξεκίνημα της παράτασης, ο Πάσαλιτς νικήθηκε σε επικό τετ-α-τετ από τον Σιμόν, με τους Ισπανούς να βρίσκουν δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά στη συνέχεια και να καθαρίζουν την υπόθεση πρόκριση.

Στο 100′ ο Μοράτα έκανε το 4-3 και στο 103′ ο Ογιαρθάμπαλ έγραψε το τελικό 3-5, χαρίζοντας την επική πρόκριση στους Ισπανούς.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74΄ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Σαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79΄ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79΄ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46΄ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67΄ Όρσιτς)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71΄ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77΄ Άλμπα), Μπουσκέτς (101΄ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78΄ Ρουίθ), Σαράμπια (71΄ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88΄ Ογιαρθάμπαλ)

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις