Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

JP: Η Τουρκία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με Ισραήλ, Ελλάδα και ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

JP: Η Τουρκία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με Ισραήλ, Ελλάδα και ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στην Ελλάδα και το Ισραήλ ισχυριζόμενη ότι οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν «την άδειά της πριν αναλάβουν εργασίες για ένα προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στα ανατολικά μεσογειακά ύδατα», σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Άγκυρα τη Δευτέρα το βράδυ.
Αυτή η κίνηση – γράφει η Jerusalem Post – έρχεται λίγες μέρες μετά το τέλος ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Επιπλέον η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την αμφισβητούμενη κυβέρνηση στη Λιβύη το 2019 και εγείρει απειλητικούς ισχυρισμούς απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο.

Τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2020 η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήθελε να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, επιδιώκοντας να το απομακρύνει από μια αναδυόμενη εταιρική σχέση με την Ελλάδα.

Τα Τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν ακόμη και να στείλουν χάρτες στο Ισραήλ, ισχυριζόμενα ότι θα μπορούσε να υπογράψει μια ναυτική συμφωνία με την Άγκυρα που θα εξάλειφε τους ισχυρισμούς της Κύπρου.

Αντ ‘αυτού, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν φιλικούς δεσμούς και θαλάσσιο όριο στο οποίο συμφωνούν. Επιπλέον, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο για τον αγωγό East Med το περασμένο καλοκαίρι και είναι μέρος ενός φόρουμ φυσικού αερίου με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και άλλα κράτη.

Ο στόχος της Τουρκίας – επισημαίνει η Jerusalem Post – είναι να διαλύσει τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις του Ισραήλ.

Διαβάστε τη συνέχεια του ενδιαφέροντος άρθρου στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις