Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Απαιτούν απολύσεις – εξπρές στο στενό δημόσιο τομέα – Στο στόχαστρο ένστολοι και εκπαιδευτικοί

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– ‘Ερχονται επολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων
– 11 ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας
– “Υπάρχουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, το PSI είναι το ευκολότερο μέρος” δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος
– Τηλεδιάσκεψη Eurogroup στις 14.30 – Την Τετάρτη η συνεδρίαση
– Το μεσημέρι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπο τον Λ. Παπαδήμο
– Επιστρέφει ο Νταλάρα στην Αθήνα

Έντεκα ώρες διήρκησε η συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ενημερωθεί το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 14:30 μετά το μεσημέρι, ενώ το αρχικά προγραμματισμένο για τη Δευτέρα Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8η Φεβρουαρίου. Ο υπουργός θα έχει επίσης σήμερα νέα συνάντηση με την Τρόικα, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος».

Οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η Τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που παρέστη στη συνάντηση, «αυτά συζητούνται σε άλλο, ανώτερο, επίπεδο», εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Τρόικα, μετέβησαν χθες αργά το απόγευμα –για περίπου μια ώρα– ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).

Λίγο πριν από τις 16:00, στην οδό Ζαλοκώστα είχε μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι “κουμπώνουν” με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς –όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος– στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Διαβάστε

Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα – Απαιτούν απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα

Συνεπείς βασανιστές στο τακτικό ραντεβού μας με την χρεοκοπία – Στον αέρα Eurogroup, κούρεμα, νέο δάνειο και ο Παπαδήμος – Επόπτης έγινε ο Επίτροπος

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Νταλάρα

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε