Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δένδιας: Έγινε το διάβημα από το Ιράν και το πρωί της Τρίτης θα μιλήσω με τον ομόλογό μου

Δένδιας: Έγινε το διάβημα από το Ιράν και το πρωί της Τρίτης θα μιλήσω με τον ομόλογό μου

Το διάβημα του Ιράν προς την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε, «Υπήρξε διάβημα προς την Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη και ζητήθηκε από τη ιρανική πλευρά συνομιλία του κ. Zarif μαζί μου. Με μεγάλη χαρά θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, άλλωστε έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη. Προτάθηκε σαν χρόνος σήμερα το απόγευμα στις 17:30. Είναι ο χρόνος που ο φίλος Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και πρέπει να είμαι εγώ εκεί. Άρα, η συνομιλία μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν θα γίνει πιθανότατα αύριο το πρωί».

Κατά τα λοιπά, την απόλυτη σύμπλευση Ελλάδας-Κύπρου με κοινό βηματισμό για πιο συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, επισφράγισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασίας μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά της είναι αντιπαραγωγική ακόμα και για την ίδια, επισείει τη διεθνή αποδοκιμασία και την οδηγεί σε προϊούσα απομόνωση.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία ακμάζουσα, ικανή να προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία διαμήνυσε προς την ΕΕ την προσήλωσή της στην ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, παρατήρησε με λύπη του πως η Τουρκία με τις ενέργειες της ακυρώνει στην πράξη αυτά που η ίδια εγγράφως διαμηνύει.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές πως «οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνομωσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το θαλάσσιο περίγυρο ή τις ενεργειακές εξελίξεις δεν πείθουν κανέναν ούτε νομιμοποιούν τις παρανομίες».

Εστιάζοντας στα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε πως παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε: «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Περαιτέρω ανέδειξε πως για την Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο η ειρήνευση σε μια χώρα της Μεσογείου, αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις