Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εξελίξεις! Στέλνει Πενς και Πομπέο στον Ερντογάν ο Τραμπ

Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη για την Τουρκία για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία στη Συρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την απόφαση να παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Καλούμε για μια εκεχειρία”, τόνισε ο Τραμπ ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα “επαναδιατυπώσει τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει τις τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας μέχρι να επιτευχθεί μια λύση“.

Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ… μέσω Πενς

Ο Πενς πάει με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, αφού του το ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνοδεύεται από τον σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Θέλουν… φρένο στον Ερντογάν!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία και θα απειλήσουν την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις για να πεισθεί για μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εν τω μεταξύ ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας συμμάχους της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων για να τιμωρήσει την Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις ποινές και συνέχισε σήμερα την επίθεσή της.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε για τις SDF», είπε, αναφερόμενος στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Θα… πιέσει όσο μπορεί

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει συνομιλίες. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πενς αλλά είπε ότι αν η Άγκυρα δεν ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις.

«Σχεδιάζουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις και να επιβάλουμε και άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν υποδειχθεί στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει λύση σε αυτή την κρίση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις