Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Έκτακτα μέτρα και παραιτήσεις για τη Μόρια ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Έκτακτα μέτρα και παραιτήσεις για τη Μόρια ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ευθύνες στην κυβέρνηση ρίχνουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής για την καταστροφή στη Μόρια, μετά τις φωτιές στο ΚΥΤ και την ολοσχερή καταστροφή του. Για εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά παραιτήσεις.

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει την κυβέρνηση ότι προεκλογικά η ΝΔ «έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας» και πως «το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης».

Click4more Μόρια: 13.000 άστεγοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για 4 μήνες

Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών» και ότι «η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι στη διάρκεια της πανδημίας «άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι μετά τη βραδινή τραγωδία σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται «χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη» και σχολιάζει ότι «για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως απαιτεί τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. «Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού», υπογραμμίζει.

«Παραιτήσεις τώρα» θέλει το ΚΙΝΑΛ

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και τονίζει: «Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».

Το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως η κυβέρνηση «έχασε τον έλεγχο των “δομών”. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”. Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου». Προσθέτει δε, πως «εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Για την επόμενη μέρα, «που θα είναι ακόμα πιο δύσκολη», το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. «Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα], σημειώνει και επισημαίνει πως «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις