Σάββατο, 2 Μαρ.
16oC Αθήνα

Επιμένει στις εκβιαστικές απαιτήσεις η τρόικα – Ζητά μειώσεις έως 25% στους μισθούς και 35% στις επικουρικές

– Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις  με τον πρωθυπουργό
– Πιέζουν για νέα μέτρα πάνω από 4.4 δις ευρώ
– Νέο τελεσίγραφο Γιούνκερ: Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα δοθεί με οποιοδήποτε κόστος
– Συμφωνία Βενιζέλου στο Eurogroup για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Ανυποχώρητοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στις απαιτήσεις τους κατά την διάρκεια της συνάντηση τους με τον Λουκά Παπαδήμο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος υπάρχουν πολλές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και στη σύσκεψη του πρωθυπουργού  με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Ποίες είναι οι απαιτήσεις της Τρόικας:

Μείωση κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ

Κατάργηση 13ου,14ου μισθού

15.000 απολύσεις στο δημόσιο

Μείωση 35% επικουρικών συντάξεων

Μείωση 30% στο εφάπαξ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα, λέγοντας πως αν οι υπουργοί Οικονομικών κρίνουν ότι όλα πηγαίνουν άσχημα στην Ελλάδα, “δεν θα υπάρξει νέο πακέτο, κάτι που σημαίνει κήρυξη χρεοκοπίας τον Μάρτιο”. Ο Γιούνκερ, στη συνέντευξή του στο Der Spiegel, δήλωσε ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να περιμένει πράξεις αλληλεγγύης» αν δεν θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τα αναγκαία μέτρα.

“Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της”, δήλωσε.”Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο”, πρόσθεσε.

“Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα δοθεί με οποιοδήποτε κόστος” τόνισε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων, τομέας που σύμφωνα με την Ευρώπη εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Κατα τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ”παζάρευε” με τους ομολόγους του υπουργούς στην ευρωζώνη. ”Είμαστε στη κόψη του ξυραφιού, με την απόσταση μεταξύ αδιεξόδου και επιτυχίας να είναι πολύ μικρή” ήταν οι χαρακτηριστικές πρώτες δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου που τώρα ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.

Χαρακτηρίζοντας πολύ “σκληρή” και “λεπτή” τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Ε.Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν “ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα” που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο μαλάκωσαν τις θέσεις τους αλλά αντιθέτως ζήτησαν περικοπή εως και 35% στις επικουρικές συντάξεις.

Συμφωνία υπήρξε μόνο για τον τρόπο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και στην ανάγκη μείωσης των τιμών με τον Ε.Βενιζέλο να δηλώνει : ” Ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού”.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “όλα πρέπει να τελειώσουν” μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ προανήγγειλε συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος, αυτή την ώρα συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ε.Βενιζέλος “τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων”.

Διαβάστε
Χρεοκοπία των Ελλήνων ή της Ελλάδας θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τρόικας με Παπαδήμο – Επιμένουν στις εκβιαστικές τους απαιτήσεις-Θέλουν κατώτατο μισθό 600 ευρώ

“Τροϊκανό πραξικόπημα” εναντίον ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας

Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα – Απαιτούν απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα

Συνεπείς βασανιστές στο τακτικό ραντεβού μας με την χρεοκοπία – Στον αέρα Eurogroup, κούρεμα, νέο δάνειο και ο Παπαδήμος – Επόπτης έγινε ο Επίτροπος

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε