Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

«Κωδικός αντεπίθεση» από τη ΝΔ: Η αναθεώρηση, τα σκάνδαλα και οι νέοι υποψήφιοι

«Κωδικός αντεπίθεση» από τη ΝΔ: Η αναθεώρηση, τα σκάνδαλα και οι νέοι υποψήφιοι

Τη δική της απάντηση στις μεθόδους που μετέρχεται η κυβέρνηση για ν’ αλλάξει την ατζέντα ετοιμάζει η ΝΔ. Η αρχή αναμένεται να γίνει αύριο, με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ επιδιώκει μια δυναμική και ουσιαστική τροποποίηση του Συντάγματος, με αιχμές της πρότασής της την αλλαγή του άρθρου 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, του 101 για την αξιολόγηση και την αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, του 103 για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του 106 για την ενθάρρυνση των επενδύσεων ή ακόμη και του 110, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία με την οποία αλλάζει το ίδιο το Σύνταγμα.

Επίσης, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όπως ισχύει σήμερα, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου κτλ.
Πάντως, η ΝΔ θα ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση π.χ. κινείται η πρωτοβουλία να ζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ από τον ατζέντα δεν πρόκειται να λείψει η σκανδαλολογία. Όχι διότι η ΝΔ θα συρθεί πίσω από τις κινήσεις της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία, το οποίο φαίνεται να βάζει στο κάδρο πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά αναδεικνύοντας σκάνδαλα – τουλάχιστον κατά τη δική της οπτική – της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικές αναφορές στα κονδύλια για το προσφυγικό και τη διαχείρισή τους, την παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», την υπόθεση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, την παραχώρηση του Θριασίου κτλ.

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να φανεί εξωστρεφής η ΝΔ, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά ονόματα υποψηφίων βουλευτών που κατεβαίνουν για πρώτη φορά και συμβολίζουν την ανανέωση που θέλει να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τούτο δήλωσε, άλλωστε, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», με την απαραίτητη επισήμανση πως αυτοδικαίως υποψήφιοι θα είναι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν δεν προέρχονται μόνον από το περίφημο «μητρώο στελεχών», ενώ δεν προέρχονται μόνον από το στενό πολιτικό χώρο της ΝΔ, συμβολίζοντας πέραν της ανανέωσης το άνοιγμα που θέλει να κάνει προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος, στη συνέντευξή του, τόνισε πως ακόμη κι αν η ΝΔ στις επόμενες εκλογές καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία, εκείνος θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις