Κυριακή, 21 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεξικό: Στις κάλπες για νέο Πρόεδρο – Φαβορί ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Μεξικό: Στις κάλπες για νέο Πρόεδρο – Φαβορί ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
φωτογραφία Reuters

Άνοιξαν στις 17:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στο Μεξικό με τους ψηφοφόρους να καλούνται να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας.

Υποσχόμενος “ριζοσπαστική αλλαγή”, ο υποψήφιος της μεξικανικής αριστεράς Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ελπίζει ότι θα γράψει ιστορία, εξασφαλίζοντας μια μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στα 64 του χρόνια, ο ΑΜΛΟ, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι Μεξικανοί, από το ακρώνυμο του ονόματός του, παρουσιάζεται ως αντισυστημικός υποψήφιος αλλά και πολέμιος της διαφθοράς. Στόχος του, λέει, να εκδιώξει “τη μαφία από την εξουσία”.

Έπειτα από δυο αποτυχημένες απόπειρες, αυτή τη φορά πιστώνεται προβάδισμα 20 ή περισσότερων μονάδων στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του, των υποψήφιων των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Μεξικό: Ο ΑΜΛΟ και οι άλλοι…

Τον ακολουθεί ο, σχετικά νέος, συντηρητικός πολιτικός Ρικάρντο Ανάγια, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως “εκσυγχρονιστής”, επικεφαλής μιας συμμαχίας κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς (συμμετέχουν τα κόμματα PAN, PRD και Movimiento Ciudadano). Στην τρίτη θέση φιγουράρει ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, που επελέγη παρότι πολιτικά ανεξάρτητος και τεχνοκράτης από το κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI).

Πέραν του Προέδρου, οι περίπου 89 εκατομμύρια Μεξικανοί εκλογείς καλούνται ταυτόχρονα να αναδείξουν πάνω από 18.000 αιρετούς, από τους 500 βουλευτές και τους 128 γερουσιαστές, μέχρι τους αξιωματούχους στο Πολιτειακό επίπεδο και τους δημάρχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & Reuters

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις