Κόσμος

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά Ιράν και Λίβανο, εκρήξεις στο Ντουμπάι, στον πόλεμο και το Κατάρ

Η Κύπρος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τις απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης ενώ πολεμικό πλοίο και ελικόπτερα στέλνει στο νησί και η Βρετανία

Στα χαρακώματα η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν το Σάββατο (28/02/2026) και τον θάνατο του Αλί Χαμενεϊ. Η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ αλλά και σε χώρες του Κόλπου. Η Κύπρος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τις απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης ενώ πολεμικό πλοίο και ελικόπτερα στέλνει στο νησί και η Βρετανία. Την ίδια ώρα το Κατάρ πραγματοποιεί επιθέσεις στο Ιράκ ενώ αναμένεται και επίθεση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Δείτε όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή που έχει πάρει φωτιά με ανεξέλεγκτες συνέπειες

19:25 | 03.03.2026
Τραμπ: Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές «για λίγο καιρό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω των αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν.

«Ο κόσμος ένιωσε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει», λέει στους δημοσιογράφους καθώς δικαιολογεί την ανάληψη δράσης.

«Έτσι, αν έχουμε λίγο υψηλές τιμές πετρελαίου για λίγο καιρό... μόλις τελειώσει αυτό, αυτές οι τιμές θα μειωθούν», λέει, πριν προσθέσει «Πιστεύω ότι θα είναι χαμηλότερες ακόμη και από πριν».

19:25 | 03.03.2026
Ο Γερμανός καγκελάριος δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Τραμπ για την «εξάλειψη του τρομερού καθεστώτος στο Ιράν»
19:22 | 03.03.2026
«Είναι απλώς σατανικοί»

Ο Τραμπ λέει ότι «κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο» με το ιρανικό καθεστώς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε γιατί χώρες ενώνονται με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράν. «Είναι απλώς σατανικοί», λέει ο Τραμπ, αναφερόμενος στο ιρανικό καθεστώς.

«Δεν είναι η πολιτική, είναι ολόκληρη η φιλοσοφία τους, είναι απαίσιο», λέει στους δημοσιογράφους. «Είναι απλώς μια πολύ κακή ιδεολογία και κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο», προσθέτει.

Επαναλαμβάνει την άποψή του σχετικά με το Ιράν που «επιτίθεται σε όλους τους γείτονές του».

«Έχουν χτυπήσει το Κατάρ, έχουν χτυπήσει τα ΗΑΕ, έχουν χτυπήσει τη Σαουδική Αραβία, έχουν χτυπήσει το Ομάν και μας βοηθούσαν να διαπραγματευτούμε, όλοι χτυπήθηκαν», λέει.

Συνεχίζει λέγοντας «αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελοί» και «αν είχαν πυρηνικό όπλο, θα το είχαν χρησιμοποιήσει».

19:22 | 03.03.2026
Ο Τραμπ αδειάζει Παχλάβι για την ηγεσία του Ιράν

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την προοπτική ο Ρεζά Παχλάβι να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, λέγοντας ότι προτιμά κάποιος από το Ιράν να αναλάβει τα ηνία.

«Μερικοί τον συμπαθούν, αλλά δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ», είπε ο Τραμπ. «Μου φαίνεται ότι κάποιος από το εσωτερικό της χώρας θα ήταν πιο κατάλληλος».

Ο Παχλάβι, γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα προσωπικότητα της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι, αν και «φαίνεται πολύ συμπαθητικός άνθρωπος», είναι πιο πιθανό ότι «κάποιος από το εσωτερικό της χώρας, που είναι δημοφιλής, αν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος», θα ήταν καλύτερος υποψήφιος.

19:22 | 03.03.2026
Τραμπ: Ανίκανος ο δήμαρχος του Λονδίνου
19:19 | 03.03.2026
Το Ιράν επιτέθηκε σε άσχετες χώρες με τη σύγκρουση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το Ιράν επιτίθεται σε χώρες που δεν έχουν σχέση με τα γεγονότα και ότι χτυπά μόνο πολιτικούς στόχους. 

Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα έχει χάσει την αντιαεροπορική της προστασία και τα συστήματα ανίχνευσης, ότι υπήρξε νέο πλήγμα κατά της νέας ηγεσίας, ότι πολλοί Ιρανοί ζητούν ασυλία και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις.

19:19 | 03.03.2026
Τέλος το εμπόριο με την Ισπανία είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
19:19 | 03.03.2026
Τραμπ: Το Ιράν δεν έχει πια ναυτικό, αεροπορία και αεράμυνα
19:16 | 03.03.2026
Το Ισραήλ έπληξε κτίριο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμάα αλ Ισλαμίγια στη Σιδώνα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορική επιδρομή στη Σιδώνα, στοχεύοντας την έδρα ισλαμιστικής οργάνωσης – συμμάχου της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της παλαιστινιακής Χαμάς.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε επιδρομή σε κτίριο της Τζαμάα αλ Ισλαμίγια», διευκρινίζει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Η Τζαμάα αλ Ισλαμίγια είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ στην αρχή του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το 2023 και είχε αποτελέσει ξανά στόχο ισραηλινών πληγμάτων. Τον Φεβρουάριο, ισραηλινοί στρατιώτες απήγαγαν ηγετικό στέλεχος του κινήματος κατά τη διάρκεια εφόδου σε παραμεθόρια κοινότητα του νοτίου Λιβάνου.

Το επταώροφο κτίριο στη Σιδώνα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και επί τόπου έσπευσαν σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε παρακείμενα κτίρια, καθώς η περιοχή είναι μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης.

Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης που αφορούσε άλλο σημείο της πόλης, ενόψει επιδρομής κατά «στρατιωτικής εγκατάστασης της Χεζμπολάχ».

19:16 | 03.03.2026
Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι έπληξε περισσότερους από 1.700 στόχους στην επιχείρηση του στο Ιράν

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον περισσοτέρων των 1.700 στόχων στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι επιθέσεις που άρχισαν το Σάββατο, έχουν στοχοθετήσει πλοία του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, υποβρύχια και θέσεις αντιπλοϊκών πυραύλων μαζί με κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

19:14 | 03.03.2026
Τραμπ για Στάρμερ: «Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Τσώρτσιλ»

Σε απάντηση για άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Τραμπ επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τα Νησιά Τσάγκος, είπε: «Αυτό το νησί για το οποίο διαβάζετε, η μίσθωση, για οποιονδήποτε λόγο, το μίσθωσε, κάποιος ήρθε και του το πήρε».

«Και μας πήρε τρεις, τέσσερις μέρες για να καταλάβουμε πού μπορούμε να προσγειωθούμε, θα ήταν πολύ πιο βολικό να προσγειωθούμε εκεί σε αντίθεση με το να πετάμε πολλές επιπλέον ώρες.»

«Είμαστε λοιπόν πολύ έκπληκτοι. Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ», τόνισε για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Υπενθυμίζεται ότι τα Νησιά Τσάγκος - επίσημα γνωστά ως Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού - βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό και η Βρετανία τα ελέγχει από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως εξέφρασε την υποστήριξή του, ο Τραμπ προέτρεψε πρόσφατα τον πρωθυπουργό Στάρμερ να ακυρώσει μια συμφωνία που θα έβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραχωρεί την κυριαρχία του εδάφους στον Μαυρίκιο και να πληρώνει ένα μέσο κόστος 101 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για την εκμίσθωση μιας κοινής στρατιωτικής βάσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στο μεγαλύτερο νησί.

19:14 | 03.03.2026
Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις σε Ντόχα, Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Ντόχα, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, τόνισαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, του Reuters, και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά χωρών του Κόλπου σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ και στο Ντουμπάι, ενώ δύο κάτοικοι του Άμπου Ντάμπι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters ανέφεραν επίσης ισχυρή έκρηξη στο Ντουμπάι.

19:14 | 03.03.2026
Το χειρότερο σενάριο για το Ιράν είναι να αναλάβει κάποιος όσο κακός όσο ο Χαμενεΐ

Ο Τραμπ σε ερώτηση για το ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το οποίο έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ, απάντησε ότι η χειρότερη περίπτωση είναι «αν το κάνουμε αυτό και αναλάβουμε κάποιον που είναι τόσο κακός όσο ο προηγούμενος».

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι είχαν κατά νου κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να ηγηθούν της χώρας, αλλά τώρα είναι νεκροί.

«Σύντομα δεν θα γνωρίζουμε κανέναν», πρόσθεσε.

19:14 | 03.03.2026
Ο Τραμπ λέει ότι «ίσως ανάγκασε το Ισραήλ να παρέμβει» στο Ιράν

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο απάντησε ο Τραμπ σχετικά με τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια συνέντευξςη Τύπου σοτν Λευκό Οίκο, ήταν αν το Ισραήλ του επιβλήθηκε για την επίθεση κατά του Ιράν. «Όχι, μπορεί να τους ανάγκασα», απάντησε.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Τραμπ λέει: «Διεξάγαμε διαπραγματεύσεις με αυτούς τους τρελούς και ήταν η γνώμη μου ότι θα επιτίθεντο πρώτοι».

«Δεν ήθελα να συμβεί αυτό», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οπότε, αν μη τι άλλο, ίσως να είχα αναγκάσει το Ισραήλ να παρέμβει».

«Νομίζω ότι εξεπλάγησαν, εξεπλάγην κι εγώ, και τώρα όλες αυτές οι χώρες πολεμούν εναντίον τους», προσθέτει ο Τραμπ.

19:09 | 03.03.2026

Επιτεθήκαμε πρώτοι, έχουμε τεράστια ποσότητα πυρομαχικών. Και η Ευρώπη πληρώνει για πυρομαχικά, αλλά προτιμάει να τα στέλνει στην Ουκρανία.

19:08 | 03.03.2026
Συνάντηση Τραμπ και Μερτς στον Λευκό Οίκο
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα