Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Αντιδρούν τράπεζες και δανειστές

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Αντιδρούν τράπεζες και δανειστές

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη από ένα νέο πλαίσιο, σίγουρα πιο αυστηρό και σίγουρα πιο χαμηλό σε ότι αφορά το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης μιλώντας χθες στην Βουλή έδωσε ένα πλαίσιο, ενώ στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί για την δήλωσή του περί ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης, αφού είπε ότι ήταν υπερβολικές οι αντιδράσεις, επανέλαβε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλα λόγια.

Το ουσιαστικά του πράγματος είναι ότι η υπόθεση του διαδόχου σχήματος του Νόμου Κατσέλη βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους δανειστές να έχουν κόψει κάθε περιθώριο για νέα ενδεχόμενη παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση του δανείου.

Οι τράπεζες αντιδρούν και προτείνουν εναλλακτικά σενάρια, αλλά είναι άγνωστο πόσο θα μπορέσουν να επιβάλλουν την γνώμη τους, αν και έχουν συμμάχους τους δανειστές. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας και για όσους δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη όπως είναι οι έμποροι αλλά και την καταβολή μικρότερης δόσης. Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στη ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας οι οποίοι φαίνεται να κλειδώνουν προβλέπουν:

1. Το καυτό θέμα του ορίου για την προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο κάτω των 150.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ ακόμα πιο χαμηλό όριο θέλουν οι θεσμοί, στα επίπεδα των 70.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή της πρότασής της προς τους θεσμούς, θέτοντας τον πήχη στις 150.000 ευρώ. Οι δανειστές ενδεχομένως να επιστρέψουν το σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 120.000 με 130.000 ευρώ.

2. Κούρεμα του δάνειου όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη. Όχι όμως οριζοντίως. Θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 150.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 100.000 ευρώ, θα κουρεύεται το ποσό των 50.000 ευρώ. Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα.

3. Το ποσό του δανείου που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με κούρεμα είτε όχι) θα διακανονίζεται με τη διάρκεια αποπληρωμής του να φθάνει ενδεχομένως και στα 25 χρόνια.

4. Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις