Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τον Μάιο η απόφαση για τις φρεγάτες του ΠΝ – Εστάλη και στις ΗΠΑ αίτημα για προσφορά

Τον Μάιο η απόφαση για τις φρεγάτες του ΠΝ – Εστάλη και στις ΗΠΑ αίτημα για προσφορά

Τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα φρεγάτα το Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OnAlert, μετά τα μέσα Απριλίου το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και θα συντάξει λίστα (short list) με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε προσφοράς, με την τελική επιλογή να ανήκει στην πολιτική ηγεσία.

Όπως έχει γράψει το ΟnAlert, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, η γαλλική πρόταση για τις Belharra θεωρείται ως η καταλληλότερη καθώς πληροί τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζει ενδιάμεση λύση μέχρι της ναυπήγηση των νέων φρεγατών και παράλληλα δίνει ανάσα ζωής στα ελληνικά ναυπηγεία. Ταυτόχρονα, η γαλλική πρόταση εντάσσεται στη στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Παρίσι.

Πάντως, χθες βράδυ το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε Letter of Request (LOR) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λάβει με τον πιο επίσημο τρόπο σχέδιο προσφοράς για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC.

Στην αμερικανική προσφορά πέραν της πρότασης για συμπαραγωγή στην Ελλάδα ως πλεονέκτημα θεωρείται η δυνατότητα σύναψης διακρατικής συμφωνίας μέσω FMS μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά των MMSC.

Και οι προσφορές από ΗΠΑ και Γαλλία δεν είναι οι μοναδικές. 

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις