weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τόσκας: Νέα επίθεση στον ΣΚΑΙ για τις πυρκαγιές – «Κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας»

Τόσκας: Νέα επίθεση στον ΣΚΑΙ για τις πυρκαγιές – «Κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας» | Newsit.gr

 

Ο κ. Τόσκας απέρριψε κάθε κουβέντα για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά έκανε λόγο για προβληματισμούς σχετικά με διάφορα συμφέροντα σε κάθε τόπο, επισημαίνοντας πως δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο οι επανειλημμένες φωτιές σε Αττική και Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συλληφθεί ορισμένα άτομα, και ερευνώνται κάποια άλλα, που παίζουν έναν περίεργο ρόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης παραδέχθηκε ότι είναι παλιά, λέγοντας ότι η κατάσταση έπρεπε να διορθωθεί τα χρόνια των «παχιών αγελάδων», ενώ εξήρε την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού, αναφέροντας πως κάποιοι κάνουν πολύ εύκολα κριτική. 

«Μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα επισκευών, που θα χρειαστεί χρήματα, και αυτό το προχωράμε, έχουμε βρει κάποια χρήματα και είναι θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο, μιλάω για Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών καναντέρ είναι περίπου στο μισό, έχουν 18 καναντέρ και πετούν 8-9 γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα. Από τα ελληνικά Καναντέρ πετούν συνήθως 7 από τα 11 παλαιότερου τύπου CL 215 και τρία από τα 7 CL415″.

Ο κ. Τόσκας ακολούθησε το δρόμο που χάραξε ο κ. Πολάκης και επιτέθηκε στον ΣΚΑΙ για τις πυρκαγιές, λέγοντας πως «η γραμμή του ΣΚΑΙ ήταν γραμμή της ΝΔ ήταν γραμμή της υπερπροβολής της φυσικής καταστροφής, μιας φωτιάς μεσαίου μεγέθους. η οποία με πολλές προσπάθειες απετράπη να επεκταθεί μέχρι την Πάρνηθα», όπως χαρακτήρισε την πυρκαγιά στον Κάλαμο.

«Δεν μίλησα για κλίμα αποσταθεροποίησης, μίλησα για προβληματισμούς στην Αττική, σε όλο το νησί της Ζακύνθου, στην Κεφαλονιά. Η εμπειρία μου 35 χρόνων και στο στρατό, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη συλλάβει κάποιους και κάνουμε έρευνες για άλλους που κάνουν ύποπτες κινήσεις, επανέλαβε.Η μάχη που δόθηκε ήταν πολύ σκληρή, ήταν τιτάνια κι εγώ βρέθηκα τέσσερις ημέρες στο κέντρο της πυροσβεστικής», πρόσθεσε. 

Επέκρινε μάλιστα, τη ΝΔ πως καθημερινά στελέχη της απευθύνουν κατηγορίες χωρίς στοιχεία τόσο στο μέτωπο της εγκληματικότητας, όσο και σ΄αυτό των φυσικών καταστροφών.

Τρομοκρατία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, εκτός από πυλώνας σταθερότητας, είναι και πυλώνας ασφάλειας και ηρεμίας στην περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ενδείξεις για τρομοκρατικές απειλές στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπου όλοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους τζιχαντιστές να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, που είναι η επιβολή του φόβου, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν τερματιστούν οι ταραχές στη Μέση Ανατολή.

Επισήμανε ακόμη, πως σ`αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να βρεθούμε στο άλλο άκρο και να κατηγορούμε κάθε μετανάστη και μουσουλμάνο, τονίζοντας την αντίθεση της κυβέρνησης στον απομονωτισμό και την γκετοποίηση.

#TAGS MM