Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας: Αγύρτες κι επικίνδυνοι στη ΝΔ – Ο Καμμένος θέτει σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Τσίπρας: Αγύρτες κι επικίνδυνοι στη ΝΔ – Ο Καμμένος θέτει σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Μίλησε για πολιτικούς αγύρτες σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό.
Χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον του τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Λάθος η φυγή Καμμένου, θα μπορούσε να μείνει να στηρίξει την κυβέρνηση τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με μια αναδρομή από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την διήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους (όπως άλλωστε αναμενόταν), είχε έντονο διάλογο με βουλευτές της ΝΔ (“καθίστε κάτω, τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα τα ακούσετε” είπε), χαρακτήρισε “κυβέρνηση κουρελού” εκείνη που σχημάτισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2011 και χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η πολιτική ανατροπή του ’15 «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα». Χαρακτήρισε «ιστορική επιλογή» αυτή που έκανε ο ελληνικός λαός το ’15.

Ο πρωθυπουργός, στον μίνι απολογισμό του, έκανε και αναδρομή στον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά». Έκρινε ότι η πιο κομβική στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε» Αλέξης Τσίπρας

Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα». «Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο. Κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες’ της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα». Είπε πως «το σημαντικότερο είναι αυτό: όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Τιμή στους ΑΝΕΛ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες», μια κυβέρνηση «που τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος. (…) μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά», τόνισε.

Τολμάτε να μιλάτε εσείς για αποστασία κ. Μητσοτάκη; Δεν θα έπρεπε με τέτοιο οικογενειακό παρελθόν, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός

Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές». Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια και πως «αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε. Έμελλε, όμως, οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε».

Μνημείο αριβισμού και πολιτικοί αγύρτες

Η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία ήταν όταν αναφέρθηκε στη μη περικοπή των συντάξεων. «Την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί», τόνισε.

Πατριωτικό καθήκον η Συμφωνία των Πρεσπών

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» είπε.

«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα “του εθνικιστή Γκρούεφσκι”, δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΠΓΔΜ, για να επιλυθεί «μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία», τόνισε.

“Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε! Τώρα μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας” είπε ο οργισμένος ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ στην ομιλία του

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε για τον Πάνο Καμμένο: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

Ο Καμμένος και το λάθος

«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι μια θέση τέτοια (με την οποία διαφωνεί) είναι κι αυτή των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας “κάρφωσε” τον πρώην συγκυβερνήτη του. «Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του», είπε.

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις