Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απαλλαγείτε άμεσα από το «σωσίβιο» γύρω από την κοιλιά!

άντρας με παχάκια στη μέση

Σωσίβιο, λαβές του έρωτα, χερούλια της αγάπης, πλαϊνά. Όπως και να τα πει κανείς, καταλαβαίνουμε όλοι σε τι αναφερόμαστε.

Σε αυτό το επίμονο λίπος που βρίσκεται γύρω από την κοιλιά, στο ύψος πάνω από τη ζώνη, που όσο και να… κοπανιέστε στα γυμναστήρια δε λέει να φύγει! Τι είναι, λοιπόν, το λεγόμενο σωσίβιο που με τίποτα δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε; Υπάρχουν tips που θα κάνουν την απώλεια του πιο άμεση και αποτελεσματική;

Τι είναι το σωσίβιο

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει λίπος με δύο τρόπους: έναν φανερό και έναν κρυφό. Το λίπος που φαίνεται, σαν το σωσίβιο, ανήκει στην πρώτη κατηγορία και ονομάζεται υποδόριο λίπος, ενώ εκείνο που δε φαίνεται, όπως το σπλαχνικό λίπος, ανήκει στη δεύτερη.

Το υποδόριο λίπος εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και πάνω από τους μύες. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ποσοστό υποδόριου λίπους, το οποίο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, το φύλο, την ηλικία και τον τρόπο ζωής που ακολουθεί.

Ποια είναι τα καλά νέα; Ότι το υποδόριο λίπος, σε αντίθεση με το σπλαχνικό, δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία, μας απασχολεί κυρίως για αισθητικούς λόγους. Τα δυσάρεστα νέα, όπως αναφέραμε ήδη, αφορούν στην επιμονή του, καθώς απαιτεί πολλά παραπάνω από απλή άσκηση για να εξαλειφθεί.

6 τρόποι για να κάνετε το σωσίβιο… παρελθόν!

Ο δρόμος για να απαλλαγείτε από το σωσίβιο μπορεί να μην είναι εύκολος, δεν είναι όμως ακατόρθωτος! Με οδηγό τα παρακάτω tips θα καταφέρετε να φτάσετε στο στόχο σας, πολύ πιο άμεσα από όσο μπορεί να φαντάζεστε.

1. Αποφύγετε την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το κλειδί όταν προσπαθείτε να χάσετε λίπος σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεφορτωθείτε το σωσίβιο, λοιπόν, είναι ο περιορισμός της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή σας. Η προστιθέμενη ζάχαρη βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά όπως μπισκότα, καραμέλες, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Πρόκειται για τη ζάχαρη που προστίθεται κατά την παραγωγή τους, έτσι ώστε να κάνει τη γεύση τους πιο ευχάριστη.

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα αυτά όχι μόνο είναι φορτωμένα με θερμίδες, αλλά περιέχουν και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωσή τους συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, ενώ συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ποσότητας σωματικού λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

2. Κινηθείτε!

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 276 άτομα διαπίστωσε ότι κάθε 15λεπτη αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς ενός ατόμου, συσχετίστηκε με 0,13 εκατοστά αύξηση στην περίμετρο της μέσης. Αφήστε πίσω, λοιπόν, την καθιστική ζωή και κινηθείτε! Η εύρεση απλών τρόπων για να αυξήσετε τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από το σωσίβιο.

Στην περίπτωση που κάνετε δουλειά γραφείου, δημιουργείστε συνήθειες που θα συμβάλλουν στην κίνησή σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Για παράδειγμα, βάλτε ειδοποίηση κάθε μισή ή μια ώρα για να σηκώνεστε και να περπατάτε έως τον ψύκτη νερού. Ακόμα και αυτή η πολύ μικρή, φαινομενικά, αλλαγή μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Η επένδυση σε ένα βηματομετρητή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τα βήματά σας και να βλέπετε ακριβώς πόσο κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Απαλλαγείτε από το στρες

Ως γνωστόν, το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σας υγεία. Το γνωρίζατε, όμως, ότι τα υψηλά επίπεδα στρες συμβάλλουν σημαντικά και στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά; Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες πυροδοτεί την παραγωγή μιας ορμόνης, της κορτιζόλης.

Γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις, οδηγώντας στη συλλογή λίπους από άλλα μέρη του σώματος και στη μετέπειτα αποθήκευσή του στην περίμετρο της κοιλιάς. Για να μειώσετε το άγχος και να αποτρέψετε το λίπος στην κοιλιά, εστιάστε σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

4. Κοιμηθείτε καλά

Όπως το άγχος, έτσι και η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο και να έχουν υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους από εκείνα που κοιμούνται αρκετά.

Μια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους μέσα σε διάστημα πέντε ετών, διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα ζύγιζαν περισσότερο και είχαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες. Εάν θέλετε λοιπόν να χάσετε το σωσίβιο στην κοιλιά σας, φροντίστε να κοιμάστε επτά έως οκτώ αδιάκοπες ώρες κάθε νύχτα.

5. Πιείτε περισσότερο νερό

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων νερού είναι απαραίτητη, καθώς βοηθάει σημαντικά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Για το λόγο αυτό κάθε φορά που διψάτε, αφήστε στην άκρη εκείνο το ενεργειακό ποτό ή τον επεξεργασμένο χυμό που είναι πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη, ενώ παράλληλα συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, και πιείτε νερό!

6. Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ προπόνησης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προγράμματα άσκησης που βασίζονται σε διαλείμματα, και πιο συγκεκριμένα η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), είναι πιο αποτελεσματικά για το κάψιμο του σωσιβίου από άλλα προγράμματα, όπως το cardio. Aντί, λοιπόν, να τρέχετε για χιλιόμετρα χωρίς ξεκάθαρο στόχο, επενδύστε σε συγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάψετε την προβληματική περιοχή του σωσιβίου.

Στην περίπτωση που δεν το έχετε και πολύ με τη γυμναστική και τέτοιου είδους προπονήσεις σας φαίνονται… βουνό, μπορείτε να ξεκινήσετε πιο χαλαρά, ακολουθώντας προγράμματα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για αρχάριους.

Δείτε ένα 10λεπτο workout, ιδανικό για κάψιμο του σωσιβίου, στο παρακάτω video:

Πηγές: www.healthline.com, www.menshealth.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις