Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εκτόξευση κρουσμάτων μετά τη μέρα των Ευχαριστιών – Τι πρέπει να προσέξουμε τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: Εκτόξευση κρουσμάτων μετά τη μέρα των Ευχαριστιών – Τι πρέπει να προσέξουμε τα Χριστούγεννα

Τις επιπτώσεις της μέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ στην πανδημία του κορονοϊού εξετάζουν οι γιατροί του ΕΚΠΑ, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι γιατροί του της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) επιμελήθηκαν άρθρο για τις επιπτώσεις του κορονοϊού μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών και τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε τα Χριστούγεννα.

Το άρθρο αναφέρει πως και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν, ενώ οι περισσότερες οικογένειες και φίλοι συγκεντρώθηκαν γύρω από κοινό τραπέζι για την ημέρα των Ευχαριστιών. 

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, τουλάχιστον 34 πολιτείες παρουσιάζουν υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων σήμερα συγκριτικά με πριν από την εορτή των Ευχαριστιών. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας. Ο εθνικός μέσος όρος 7 ημερών για νέα κρούσματα έχει αυξηθεί πάνω από 120.000 την ημέρα, σημειώνοντας άλμα κατά περίπου 22% τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν επίσης να αυξάνονται, κατά περίπου 20% συγκριτικά με τέλη Νοεμβρίου.

Ορισμένες πολιτείες, όπως το Michigan και το New Hampshire, ανέφεραν αριθμούς ρεκόρ νοσηλειών την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό για την υποστήριξη του προσωπικού των νοσοκομείων.

Επιπρόσθετα, οι θάνατοι από COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τους 800.000 συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων, ή 600.000 από 800.000, αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών.

Μάλιστα σε αρκετές πολιτείες τα δείγματα λυμάτων δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του κορονοϊού αυξάνονται και προβλέπεται ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα χειροτερέψουν τον επόμενο μήνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει επηρεάσει την αύξηση των κρουσμάτων. Στις περισσότερες πολιτείες έχουν αναφερθεί σχετικά κρούσματα, τουλάχιστον 75 γνωστά σε 30 πολιτείες, αν και η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί το 99% των νέων κρουσμάτων.

Το επιδημιολογικό.. δίδαγμα για τα Χριστούγεννα

Ενόψει Χριστουγέννων και μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, προτείνεται να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες:

  • να εμβολιαστούν
  • οι εμβολιασμένοι να λάβουν αναμνηστική δόση
  • να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού πριν τις οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις
  • να γίνεται χρήση μάσκας, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους
  • να ακολουθούν γενικούς κανόνες υγιεινής με συχνό πλύσιμο χεριών

Πρόσφατα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο αμερικανικός FDA ενέκρινε το πρώτο από τα τρία εμβόλια που προσφέρουν προστασία έναντι του κορονοϊού. Η επιστήμη έκανε το χρέος της και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέδωσε στην κοινωνία ένα ισχυρό και ασφαλές «όπλο». Ας κάνουμε όλοι το δικό μας χρέος, ας έχουμε υπομονή και ας ευχηθούμε να είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα που το θέμα του κορονοϊού μας ταλανίζει τόσο.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις