Δευτέρα, 17 Ιουν.
25oC Αθήνα

Πόσο διατηρείται το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο και τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο διατηρείται το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο και τι πρέπει να γνωρίζετε

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα συνηθέστερα είδη κρέατος, που καταναλώνουμε σε κάθε σπίτι.

Το κοτόπουλο είναι ένα από είδη κρέατος, που καταναλώνουμε πολύ συχνά σε κάθε σπίτι, όμως αν δεν προσέξουμε στον χειρισμό του, τότε μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τροφική δηλητηρίαση.

Πώς να πλύνετε και να μεγειρέψετε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Φρέσκο κοτόπουλο

Το κοτόπουλο διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της διανομής σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Πρέπει να το αισθάνεστε κρύο στην αφή, όταν το αγοράζετε. Όταν είστε στο κατάστημα, αφήστε να το πάρετε στο καρότσι σας ακριβώς πριν πάτε στο ταμείο να πληρώσετε. Τοποθετήστε τις συσκευασίες κοτόπουλου σε πλαστικές σακούλες μίας χρήσης (αν υπάρχουν) για να περιορίσετε τυχόν διαρροές που θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλες τροφές. Πηγαίνετε απευθείας στο σπίτι μόλις αγοράσετε το κοτόπουλο.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε το αμέσως σε ψυγείο που διατηρεί θερμοκρασία 4,4 °C, ή χαμηλότερη. Μαγειρέψετε το μέσα σε 1 ή 2 ημέρες, αλλιώς βάλτε το στην κατάψυξη στους -17,8 °C. Εάν παραμείνει κατεψυγμένο συνεχώς, θα είναι ασφαλές επ’ αόριστον.

Το κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία ή να ανασυσκευαστεί. Εάν παγώσετε ένα φρέσκο κοτόπουλο περισσότερο από 2 μήνες, επικαλύψτε αεροστεγώς τις πλαστικές συσκευασίες στις οποίες το αγοράσατε με αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου, πλαστικό περιτύλιγμα, ή χαρτί καταψύκτη, ή τοποθετήστε τη συσκευασία μέσα σε μια τσάντα καταψύκτη.

Η σωστή περιτύλιξη εμποδίζει την «καύση κατάψυξης«. Αν συμβεί αυτό, τότε θα δείτε γκριζωπά και καστανά σημάδια στην σάρκα του. Αυτά προκαλούνται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνειά του. Μπορείτε να κόψετε αυτά τα σημεία στο κοτόπουλο πριν το μαγείρεμά του.

Μαγειρεμένο, επεξεργασμένο κοτόπουλο

Όταν αγοράζετε πλήρως μαγειρεμένο, ή fast food κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την αγορά. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε 2 ώρες, ή κόψτε το σε πολλά κομμάτια και βάλτε τα στο ψυγείο.

Πάλι, φροντίστε να είναι τυλιγμένα καλά και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Καταναλώστε τα μέσα σε 3 έως 4 ημέρες. Καλό είναι να τα ζεστάνετε στους 73 °C. Είναι απολύτως ασφαλές να καταψύξετε το έτοιμο, μαγειρεμένο κοτόπουλο. Για καλύτερη ποιότητα, γεύση και υφή, καταναλώστε το μέσα σε 4 μήνες.

Ποια βακτήρια σχετίζονται με το κοτόπουλο

Σαλμονέλα (Salmonella enteritidis): Η σαλμονέλα είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων θερμόαιμων ζώων. 

Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus): Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, την ρινική κοιλότητα, ή στον λάρυγγα.

Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter jejuni): Το καμπυλοβακτήριο είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας σε ανθρώπους. 

Λιστέρια (Listeria monocytogenes): Η λιστέρια αναγνωρίστηκε ότι προκαλεί ανθρώπινη διατροφική ασθένεια το 1981. Καταστρέφεται από το μαγείρεμα, αλλά ένα μαγειρεμένο προϊόν μπορεί να μολυνθεί από ακατάλληλο χειρισμό ή από κακές υγειονομικές πρακτικές στις περιοχές παρασκευής και αποθήκευσης τροφίμων.

E. Coli (Escherichia coli): Είναι ένας τύπος βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ή στελέχη του E. coli, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά τα περισσότερα δεν είναι.

Πηγή: https://www.fsis.usda.gov

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις