Παρασκευή, 19 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Τα τηγανητά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Τα τηγανητά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ότι τα τηγανητά φαγητά είναι μεν νόστιμα αλλά όχι και ιδιαίτερα υγιεινά, το γνωρίζαμε. Μπορούν, όμως, να επηρεάζουν και την ψυχολογία και να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Μία νέα μελέτη συσχετίζει τα πολλά τηγανητά φαγητά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. Η αιτία ίσως είναι μία ουσία που παράγεται κατά το τηγάνισμα των τροφίμων, λένε οι ερευνητές.

Η σχετική μελέτη βασίσθηκε στις διατροφικές συνήθειες 140.728 ανδρών και γυναικών από τη Βρετανία. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν έως και τέσσερις φορές αναλυτικά ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν οτιδήποτε είχαν φάει κατά το προηγούμενο 24ωρο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 11 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν συστηματικά τηγανητά φαγητά είχαν:

  • 12% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή
  • 7% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη

Από τα τηγανητά φαγητά, την ισχυρότερη συσχέτιση με τις αγχώδεις διαταραχές είχαν οι τηγανητές πατάτες και το τηγανητό λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπαίτιο για τη συσχέτιση που παρατήρησαν είναι το ακρυλαμίδιο. Πρόκειται για μία ουσία που αναπτύσσεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν τηγανίζονται και ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS. Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, η διατροφή έχει συσχετισθεί εδώ και χρόνια με την ψυχική υγεία. Η δυτικού τύπου διατροφή είναι πλούσια σε τηγανητά φαγητά και σε επεξεργασμένα, και έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης.

Ποιοι κινδυνεύον περισσότερο

Η μελέτη τους έδειξε ότι οι άνδρες και οι νέοι είναι εκείνοι που καταναλώνουν συχνότερα τηγανητά φαγητά. Ωστόσο ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης και διαταραχών άγχους ήταν πιο ισχυρός στους άνδρες και στις ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Η μελέτη έδειξε πως έστω και μία φορά να είχαν αναφέρει οι εθελοντές πως έφαγαν τηγανητά φαγητά σχετιζόταν με:

  • 4% μεγαλύτερο κίνδυνο αναπτύξεως κάποιας αγχώδους διαταραχής
  • 2% περισσότερες πιθανότητες αναπτύξεως κατάθλιψης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις