Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

«Βροχή» αντιδράσεων για την προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών – Διευθυντών ΕΣΥ

«Βροχή» αντιδράσεων για την προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών – Διευθυντών ΕΣΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Ρουσφετολογική» χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την αιφνιδιαστική προκήρυξη 126 θέσεων Διευθυντών ΕΣΥ, στο παρά πέντε των εκλογών.

Μία ημέρα μετά την απόσυρση της εγκυκλίου για τις «εφημερίες Τομέα», το μεσημέρι της Πέμπτης (4/5) δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η προκήρυξη 126 θέσεων «Συντονιστών Διευθυντών» στα νοσοκομεία όλης της χώρας, την ώρα που, όπως λένε οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Ταυτόχρονα τονίζουν σε διαμαρτυρία τους, πώς με πρόσχημα τις εκλογές έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ελάχιστων προσλήψεων επιμελητών Β που έχουν προκηρυχθεί (και που είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν τα τμήματα και οι κλινικές), αλλά και οι διορισμοί νέων ειδικευόμενων σε πολλά νοσοκομεία.

Ως ημερομηνία «υποβολής υποψηφιοτήτων» μάλιστα, ορίστηκε το χρονικό διάστημα 15 ως 24 Μαΐου 2023, δηλαδή ακριβώς μέσα στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τραγική υποστελέχωση λόγω της πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω της «καταιγίδας» παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση που έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτό , τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις … «συντονιστών διευθυντών».

Έτσι, η εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας,  Μίνας Γκάγκα, ορίζει τις θέσεις ανά νοσοκομείο και ΥΠΕ, «με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

«Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξαναχτυπά!», σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και εξηγούν:

«Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης ,την ώρα που το φαινόμενο των παραιτήσεων των νοσοκομειακών γιατρών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει προεκλογικά για να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες που τις έχουν απομείνει για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις Α.Ε. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η προκήρυξη -κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών- 126 θέσεων συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ, δηλαδή προϊστάμενων, πρόθυμων να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά της απαρέγκλιτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας», τονίζει το σωματείο των γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση ακύρωση της προκήρυξης και καταλήγει πως «οι κλινικές χρειάζονται νέους Επιμελητές, όχι «συντονιστές διευθυντές».

Απαιτεί δε να γίνουν όλες οι μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών με προτεραιότητα τμήματα που ήδη βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά παρέμβαση της υπουργού Εσωτερικών

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ακύρωση της «παράνομης προκήρυξης» που εξέδωσε προεκλογικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ζητά από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρέμβαση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, και της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη, επισημαίνεται ότι υπάρχει ήδη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύει ακόμη και τις προπαρασκευαστικές πράξεις προσλήψεων καθώς και τη δημοσίευση ανακοινώσεων / προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων προσωπικού.

Σε επιστολή επισημαίνεται πως οι θέσεις αυτές «προκηρύσσονται, παρανόμως», ενώ ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται το διάστημα από 15 έως 24 Μάϊου, «τη στιγμή που αντίστοιχες προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και 14 χρόνια».

«Η αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αποφάσισε στην εκπνοή της θητείας της να επιχειρήσει μια τελευταία ρουσφετολογική βολή», όπως λένε οι δύο βουλευτές.

Το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καλεί την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, «σεβόμενη το ρόλο της και προασπιζόμενη την εκλογική διαδικασία, άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση αυτής της προκήρυξης».

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις