Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Οι επτά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – Ποιους πλήττουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Από Μάρτιο ως Ιούνιο όλες οι αλλαγές σε συντάξεις και Ασφαλιστικό
– Τέλος στις πρόωρες στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα
– Σκέψεις για να δοθεί τέλος και στις εθελούσιες εξόδους
– Τι γίνεται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και για όσους ασφαλίστηκαν πριν το 1992

Οι αλλαγές αρχίζουν να έρχονται από αυτόν τον μήνα και θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο μαζί με την ολοκλήρωση της παράτασης που ζητήθηκε από τους δανειστές για το πρόγραμμα καθώς οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν προαπαιτούμενο.
Μέσα στον Μάρτιο λοιπόν θα φανούν οι πρώτες αλλαγές με την αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές τόσο στις επικουρικές όσο όμως και στο εφάπαξ.
Ουσιαστικά πάμε πίσω στο παλιό μοντέλο μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει στα τέλη Ιουνίου.
Το υπουργείο παράλληλα παγώνει τις ρυθμίσεις που αφορούν στο μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία και προσμένει έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ώστε να μην υπάρξει μείωση.
Το ζήτημα του εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως το δημόσιο οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με 28.000 αιτήσεις σε αναμονή όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι προ του 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.
Δεν θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων όμως σε Ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.
Παράλληλα σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.
Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και με την τρύπα στον ΟΑΕΕ στα 540 εκατομμύρια αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε