Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το παρασκήνιο από τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάϊρο και οι σημαντικές εξελίξεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – Περιμένουν να αντιδράσει η Τουρκία

Το παρασκήνιο από τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάϊρο και οι σημαντικές εξελίξεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ – Περιμένουν να αντιδράσει η Τουρκία

– Οι επιπτώσεις από τις πολύ σημαντικές συμφωνίες του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
– Το STOP στις απαιτήσεις της Τουρκίας για να σβηστεί από τον χάρτη της ΑΟΖ το Καστελόριζο
– Τα αυτονόητα δικαιώματα της Ελλάδας και η αναμενόμενη τουρκική αντίδραση
– Διαβάστε αναλυτικά τα δεδομένα για την υπόθεση μετά τη Σύνοδο Κορυφής Σαμαρά – Αναστασιάδη – Σίσι
– Διαβάστε αναλυτικά

Μετά την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, που αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, το λογικό… αποτέλεσμα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο.

Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα …εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ’ αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών).

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το Καστελόριζο

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ και η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται.

140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Διαβάστε όλα τα δεδομένα στο onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε