Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Κικίλια για την δυτική Αττική! «Ζαλίζουν» τα ποσοστά πληρότητας στις ΜΕΘ (video)

κορονοϊός

«83% κάλυψη στις ΜΕΘ στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κικίλιας ενώ μίλησε για έξαρση του κορονοϊού σε Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα. Μήνυμα ενότητας για τους εμβολιασμούς, αλλά και «καμπανάκι» για τα φετινά Χριστούγεννα.

Τετάρτη, 09.12.2020, σήμερα και όπως κάθε Τετάρτη, ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Αυτή η ζωντανή ενημέρωση ήταν και το μοναδικό… live πρόγραμμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, καθώς ανακοινώθηκε και δεύτερη 24ωρη απεργία σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται όμως πως «της απεργίας εξαιρείται η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον COVID 19 και οι συνάδελφοι ιατρικοί συντάκτες που υποβάλλουν τις ερωτήσεις».

Click4more: Κορονοϊός: 95 νεκροί και 1677 νέα κρούσματα σήμερα

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε λέγοντας πως η κατάσταση παραμένει ακόμη πιεστική σε όλη τη χώρα.

«Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 60 παρουσιάζει αύξηση», είπε και τόνισε ακόμη πως περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε: Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα.

«Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην δυτική Αττική», συνέχισε ο υπουργός, μιλώντας για ποσοστά 83% κάλυψης στις ΜΕΘ στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «μόλις μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παρουσιάζεται σταθεροποίηση του ισοζυγίου εξαγωγών/εισαγωγών στα νοσοκομεία».

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα αν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;» διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε σαφές μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα, κάνοντας ειδική μνεία για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

«Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράσταση μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα. Η εικόνα που είναι φυσιολογική αυτές τις ημέρες το Χριστουγέννων, είναι οι γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και να ανταλλάσσουν δώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις γιορτές, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί τα φετινά Χριστούγεννα», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Είναι το πιο εύκολο να υπάρξει μετάδοση εντός της οικίας μας. Είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα».

«Με εντολή του πρωθυπουργού, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον εμβολιασμό», σημείωσε στην συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «λίαν συντόμως θα μπορέσουμε με ασφάλεια και οργάνωση να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κομματική, είναι εθνική.

Click4more: Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα 1677 νέα κρούσματα

Περιλαμβάνει όλα τα κόμματα, την ελληνική Εκκλησία, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, τα επιστημονικά επιμελητήρια», είπε ακόμη, στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε ό, τι αφορά το ζήτημα με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι να θυμίσουμε πως αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα περίπου στις 15 Ιανουαρίου αν όλα πάνε βάσει σχεδίου.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συναισθήματος. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους. Θα οδηγήσει στο να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω κι αυτό είναι ένα μήνυμα ιερό», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας.

Δείτε όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχων έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο».

«Όπως θα έλεγε κι ο κ. Τσιόδρας, το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους, αλλά να το αγκαλιάσει με ασφάλεια», είπε επίσης ο κ. Πρεζεράκος, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας έχει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σε ό, τι αφορά τα rapid tests.

Δείτε όσα είπε ο κ. Πρεζεράκος

Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις