Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

– Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε πιστούς
– Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 24 νεκροί και 25 τραυματίες
– Το λεωφορείο κατευθυνόταν προς την πόλη Μίνια
– Οι επιβάτες πήγαιναν για προσκήνυμα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ
– Στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, το Ισλαμικό Κράτος είχε κάνει βομβιστικές επιθέσεις σε δυο ναούς Χριστιανών Κοπτών με απολογισμό 44 νεκρούς και 118 τραυματίες

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων σε χριστιανικές εκκλησίες στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, Χριστιανοί Κόπτες στην Αίγυπτο γίνονται ξανά στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Το μεσημέρι της Παρασκευής (26.05.2017) σημειώθηκε νέα επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε πιστούς στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην πόλη Μίνια, νότια του Καΐρου.

Οι ένοπλοι, που επέβαιναν σε δυο αυτοκίνητα, γάζωσαν το λεωφορείο, σκοτώνοντας πολλούς από τους επιβάτες τους. Από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. Αξιωματούχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο κυβερνήτης της Μίνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τους 24 νεκρούς υπάρχουν και 25 τραυματίες.

Τα αιγυπτιακά μέσα μεταδίδουν πως δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει ακόμη και τους 30. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Essam al-Bedaiwy, δήλωσε ότι οι πιστοί ταξίδευαν σε δυο λεωφορεία και συνοδεία ενός φορτηγού όταν έγινε η επίθεση.

Αξίζει να σημειώσουμε και τις δηλώσεις του Κόπτη επισκόπου της περιοχής Μαγάγα (που βρίσκεται στην περιοχή της Μίνιας), Αγάθωνα, που τονίζει σε τοπικά μέσα ότι η επίθεση δεν έγινε μόνον στο λεωφορείο, αλλά και σε ένα μικρό μινιμπάς και ένα μικρό φορτηγό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το πούλμαν, που κατευθυνόταν στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, είχε ξεκινήσει από το Μπένι Σουέφ, καθώς και τα δύο ακολουθούμενα οχήματα.
Όλοι οι νεκροί, αλλά και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν ήδη στο νοσοκομείο του Μπένι Σουέφ.
Ήδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι εκτελεστές του νέου αυτού κτυπήματος επιλέγουν άλλη μία φορά μία ημέρα αργίας καθοριστική, καθώς από σήμερα το βράδυ (αύριο τα ξημερώματα) ξεκινάει ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα που παραλαμβάνουν τους τραυματίες για να τους μεταφέρουν τα νοσοκομεία των κοντινών πόλεων ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι ένοπλοι ήταν περίπου 8 -10 και ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν κάνει επιθέσεις σε δυο χριστιανικές εκκλησίες: στον Άγιο Γεώργιο στην πόλη Τάντα και στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια με 44 νεκρούς και 118 τραυματίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε