Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Βόμβα” Ολάντ: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε στο διάγγελμα του, λίγο μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος), ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

“Η εμπειρία μου προσέφερε την ταπεινότητα που είναι απαραίτητη στην δημόσια δράση. Η εξουσία δεν με έκανε να χάσω την ευκρίνειά μου. Σήμερα, έχω συνείδηση των κίνδυνων που θα είχε μια κίνηση, η οποία δεν θα συσπείρωνε τους πάντες γύρω από το όνομά μου. Ετσι, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για μια νέα θητεία”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας, 62 ετών, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Όπως τόνισε: “Αποσύρομαι από τη διεκδίκηση μία δεύτερης θητείας. Δεν πρόκειται να είμαι εκ νέου υποψήφιος. Αφιερώνω τους τελευταίους μήνες της Προεδρίας μου αποκλειστικά στην υπηρέτηση της γαλλικής Δημοκρατίας. Από το 2012 που ο γαλλικός λαός μου εμπιστεύθηκε τα ινία της χώρας παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για τη χώρα και τους πολίτες. Η απόφασή μου έρχεται σε μία στιγμή όπου τόσο η τρομοκρατία όσο και ο εσωτερικός εξτρεμισμός μας απειλούν. Πιστεύω στη δύναμη και τη δυναμική της δημοκρατίας και εύχομαι οι γάλλοι πολίτες να αποφασίσουν με γνώμονα μόνο το καλό της χώρας. Ζήτω η Γαλλία”.

Ο Φρανσουά Ολάντ άσκησε σκληρή κριτική στον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα συμβεί στο εσωτερικό του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να κάνει προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο, για να χρίσει τον υποψήφιο πρόεδρο για τις προεδερικές εκλογές της άνοιξης του 2017.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Ολάντ, ο υποψήφιος για το χρίσμα και πρώην υπουργός Οικονομικών, Εμμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υπογράμμισε “η απόφαση του Προέδρου Ολάντ είναι θαρραλέα. Είναι μία απόφαση επίσης δύσκολη καθώς είναι ένας άνθρωπος που χειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα και τον κόσμο. Είναι μεγάλο το έργο που αφήνει”.

Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούσαν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου. Η αβεβαιότητα για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ή όχι συνέβαλε να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές υποψηφιότητας στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο—η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.
Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.
Η ανακοίνωση του Ολάντ ανοίγει τον δρόμο σε διάφορους υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε