Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία – Εκλογές: Η Λε Πεν ενώνει τους Γάλλους… υπέρ του Μακρόν! Ο “βασιλιάς” δικομματισμός, πέθανε

Γαλλία – Εκλογές: Η Λε Πεν ενώνει τους Γάλλους… υπέρ του Μακρόν! Ο “βασιλιάς” δικομματισμός, πέθανε

– Θρίλερ ως το τέλος η μάχη για την πρωτιά στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών
– Μεγάλοι νικητές η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν
– Θα διεκδικήσουν στις 7 Μαΐου την προεδρία της Γαλλίας
– Μακρόν 23,75%, Λε Πεν 21,53% τα τελικά αποτελέσματα
– Ανοίγματα Λε Πεν στους Γάλλους “κάθε καταγωγής” και στον… Φιγιόν
– Μακρόν: Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνιστών
– Μελανσόν: Δεν στηρίζω κανέναν!
– Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, σοβαρά επεισόδια με τραυματίες και συλλήψεις στο Παρίσι

Ήταν μια βραδιά όπως την περίμεναν όλοι: θρίλερ. Τα δυο φαβορί είχαν ξεχωρίσει από νωρίς. Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν επιβεβαίωσαν (αυτή τη φορά) τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls και θα είναι εκείνοι που θα μονομαχήσουν στις 7 Μαΐου για το ποιος θα διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας.

Κι αν από πολύ νωρίς ήξεραν ποιοι θα είναι οι δυο μονομάχοι του δευτέρου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο νικητής της πρώτης μονομαχίας, που έγινε την Κυριακή (23.04.2017) παρέμενε ένα μεγάλο μυστήριο. Ένα απόλυτο θρίλερ, με την πρωτιά του πρώτου γύρου να πηγαίνει πότε στη Λε Πεν και πότε στον Μακρόν. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ήταν το κύκνειο άσμα του δικομματισμού στη Γαλλία. Ο “θάνατος” των παραδοσιακών κομμάτων, της Δεξιάς (ή των Ρεπουμπλικάνων όπως τους ονόμασε ο Σαρκοζί) και του Σοσιαλιστικό κόμματος, που πλήρωσε την αποτυχημένη 5ετία Ολάντ και ο “αντάρτης” Αμόν δεν κατάφερε να “αναστήσει” από τις στάχτες του. Δυο κόμματα που μοιάζουν πολιτικά νεκρά, με τα “μαχαίρια” να έχουν βγει ήδη στο στρατόπεδο της δεξιάς και πολλοί να κατηγορούν τον Φιγιόν και τα σκάνδαλά του για τη μεγάλη ήττα.

Δυο κόμματα που για να σώσουν κάτι από την υστεροφημία τους, έσπευσαν να δηλώσουν πίστη και στήριξη στον Εμανουέλ Μακρόν. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν μπορούσαν να κάνουν και τίποτα άλλο, απέναντι είναι η γυναίκα – φόβος όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης, η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που όσο κι αν έχει προσπαθήσει να αποτινάξει από το Εθνικό Μέτωπο τη «ρετσινιά» του προκατόχου και πατέρα της Ζαν Μαρί Λε Πεν, παραμένει εθνικίστρια. Κι ας έκανε στην ομιλία της ανοίγματα στους Γάλλους “κάθε καταγωγής”, κι ας προσπαθεί να διπλαρώσει τον Φιγιόν για συνεργασία.

Ξέρει πως χωρίς άλλη στήριξη, στον δεύτερο γύρο θα ηττηθεί και μάλιστα παταγωδώς. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις άλλωστε, δείχνουν πως στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν, που έχει συντηρητικούς και σοσιαλιστές στο πλευρό του, θα πάρει ποσοστό ανάμεσα στο 62% και το 64%, αφήνοντας για εκείνη ένα 36% με 38%. Και έτσι, παρά το ρεκόρ των 6,9 εκατομμυρίων ψήφων στον πρώτο γύρο, θα δει το όνειρό της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας να της ξεφεύγει, ξανά, μέσα από τα χέρια.

Εκτός από το γαλλικό πολιτικό σύστημα (με εξαίρεση τον Μελανσόν που αρνήθηκε να υποστηρίξει έναν από τους δυο), στο πλευρό του Μακρόν είναι τόσο οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο όσο και οι… αγορές. Άλλο ένα “όπλο” στα χέρια της Λε Πεν που έθεσε ως διακύβευμα των εκλογών την “άγρια παγκοσμιοποίηση”.

Κερδισμένοι και χαμένοι από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας προχώρησαν σε δηλώσεις… Άλλοι παγωμένοι, κάποιοι σοκαρισμένοι και ο… Μακρόν πιο ερωτευμένος από ποτέ (δείτε εδώ περισσότερα). Ωστόσο, όλοι είχαν κάτι κοινό… τον “πατριωτισμό”. Και όλα αυτά ενώ μετά τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών τόσο εκείνη όσο και ο Μακρόν δήλωσαν πως θέλουν να ενώσουν και να γίνουν οι πρόεδροι όλων των Γάλλων, σε όλη τη Γαλλία γίνονταν διαδηλώσεις και στο Παρίσι ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και αντιφασίστες, με τουλάχιστον δυο τραυματίες και συλλήψεις.

Μακρόν: “Πρόεδρος των πατριωτών και όχι των εθνικιστών”

Ήταν ο τελευταίος από τους υποψηφίους που εμφανίστηκε για να μιλήσει. “Πρέπει να ενώσω περισσότερο τους Γάλλους, να συμφιλιώσω τη Γαλλία για να κερδίσω σε 15 μέρες και να είμαι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Έχω μεγάλη ευθύνη, η οποία απομακρύνθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Θέλω να μιλήσω σε όλους τους Γάλλους, θέλω να γίνω ο δικός σας πρόεδρος. Ο πρόεδρος όλου του λαού, ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών. Πρόεδρος που θα προστατεύει, ένας πρόεδρος που θα βοηθά τους ευάλωτους. Έχω ανάγκη την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας” είπε μεταξύ άλλων. (δείτε περισσότερα εδώ)

Λε Πεν: “Άνοιγμα” στους Γάλλους δεύτερης γενιάς

Από νωρίς είχε στηθεί ξέφρενο πανηγύρι στο στρατόπεδο της Μαρίν Λε Πεν. Όταν η ακροδεξιά πολιτικός ανέβηκε στο βήμα κάλεσε τους ψηφοφόρους της να επιλέξουν τη Γαλλία των εθνικών συνόρων και να αλλάξουν τα πάντα με την επιλογή τους.

«Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες. Είμαι η υποψήφια του λαού. Καλώ τους Γάλλους πατριώτες, όποια καταγωγή κι αν έχουν (σ.σ. άνοιγμα και στους Γάλλους δεύτερης γενιάς) να βγουν από τα καταφύγιά τους, να μας δείξουν το μέλλον, να υπερασπιστούμε το μέλλον της χώρας». (δείτε εδώ περισσότερα)

Μουδιασμένος ο Μελανσόν: “Δεν στηρίζω κανέναν”

Ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις απογοητευμένος και παγωμένος. Ο Μελανσόν τόνισε ότι δεν θα χαρίσει τη στήριξη του σε κανέναν από τους δυο υποψηφίους στον β’ γύρο. Και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. 

Ούτε η Λε Πεν ούτε και ο Μακρόν, που θα διεκδικήσουν στις 7 Μαΐου την προεδρία της Γαλλίας, «έχουν οικολογική συνείδηση ούτε και μπορούν να κατανοήσουν τα κοινωνικά κεκτημένα» είπε μεταξύ άλλων (δείτε εδώ περισσότερα).

Δακρυσμένος ο Φιγιόν

Πικραμένος και βουρκωμένος εμφανίστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. “Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία.

Το κόμμα αυτό το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν” τόνισε. (δείτε περισσότερα εδώ)

“Θάφτηκε” ο Αμόν

Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν , αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο» Πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την Αριστερά, που δεν είναι νεκρή (δείτε εδώ περισσότερα).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε