Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Bροχή 11 Αθήνα Αναλυτικά

Καλύτεροι όροι για τα δάνεια Ιρλανδίας και Πορτογαλίας

Καλύτεροι όροι για τα δάνεια Ιρλανδίας και Πορτογαλίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.09.2011 | 22:50
Πρώτη δημοσίευση: 14.09.2011 | 22:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων των δύο χωρών με καλύτερα επιτόκια.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες ενώ διευκρινίστηκε ότι το επιτόκιο θα επανέλθει στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δανείζεται στις αγορές.

Πρόκειται μάλιστα για ένα μέτρο που θα έχει και αναδρομική ισχύ και κατά την εφαρμογή του, τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα έξτρα πριμ της κατηγορίας της ανάληψης οικονομικού κινδύνου.

Το επιτόκιο των δανείων τους θα κυμανθεί στο εξής γύρω από το 3%-3,2%. Έως τώρα, αυτά είχαν διαμορφωθεί δύο με τρεις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Παράλληλα, η διάρκεια των δανείων ενδέχεται τελικά να είναι για 30 χρόνια, από 15 που ορίστηκε αρχικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Βρυξελλών, η μέση δανειακή περίοδος γίνεται πια 12,5 έτη, από 7,5 έτη που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όσον αφορά το Δουβλίνο, πρόκειται για εξοικονόμηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως η ίδια η ιρλανδική κυβέρνηση ανέφερε ήδη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται πάντως για ένα μέγεθος που θα μεταβληθεί αναλόγως των τελικών επιτοκίων και κάποιων παραμέτρων, που θα διαμορφωθούν άμεσα στο μέλλον στις αγορές.

Η απόφαση της Επιτροπής των Βρυξελλών θα πρέπει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να εγκριθεί απ τις κυβερνήσεις στα 27 κράτη μέλη.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook