Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Λαοθάλασσα στις διαδηλώσεις κατά της ΕΕ: Σκυλιά, καλόγριες αλλά και “πτώματα” προσφύγων [pics]

Η σημαία της ΕΕ αλλά και σωσίβια επιπλέουν στον Τίβερη ενώ
Η σημαία της ΕΕ αλλά και σωσίβια επιπλέουν στον Τίβερη ενώ

Υπέρ της Ευρώπης, υπέρ μιας άλλης Ευρώπης ή εναντίον της Ευρώπης… Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη σε τουλάχιστον 6 διαφορετικές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο των 60 ετών από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης! Οι εικόνες από την πόλη είναι απλά συγκλονιστικές.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση το Κολοσσιαίο φωνάζοντας υπέρ μιας ένωσης κρατών ελεύθερης από τείχη, από τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων και οργανώσεων όπως η Greenpeace.

Διαδηλωτές “αναπαράστησαν” με τον πιο τραγικό τρόπο το επικίνδυνο ταξίδι που κάνουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην ΕΕ, με εκείνη να τους γυρνάει την πλάτη. Μία σημαία της ΕΕ αλλά και σωσίβια επέπλεαν στον Τίβερη ενώ στις ακτές είχαν ξεβραστεί “πτώματα” προσφύγων.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε μια Ευρώπη που δεν θα είναι εκείνη των τραπεζών και της γραφειοκρατίας αλλά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φοιτητών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Ζανιέρ, 22 ετών, φοιτητής διεθνών σπουδών.

Στο ίδιο σημείο, στο Κολοσσιαίο συγκεντρώθηκαν αργότερα σήμερα τουλάχιστον 5.000 υποστηρικτές μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Πολλοί κρατούσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν και Βρετανοί που τάσσονται κατά του Brexit. Στα πανό τους αναγραφόταν το σύνθημα: «Θα είμαστε πάντα Ευρωπαίοι».

«Είναι η 60η επέτειος μιας συνθήκης που υπογράφηκε όταν ήμουν σε ηλικία 15 ετών. Είμαι παιδί του πολέμου και αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα έγινε το δικό μου πολιτικό ιδεώδες» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Σαστνέ, συνταξιούχος από το Παρίσι ηλικίας 74 ετών.

«Πιστεύουμε στην Ευρώπη επομένως επιθυμούμε να γίνει ένα σύνολο ενωμένων Κρατών» δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρτζιο Ενρίκο, 77 ετών, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος, που ήρθε από τη Βερόνα μαζί με τη σύζυγό του.

Την ίδια στιγμή Ιταλοί πολίτες, υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα άλλο σημείο της πόλης κι ενώ μια διαδήλωση με το σύνθημα “Euro-stop” πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου.

Συνολικά, η νομαρχία ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 30.000 διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις σημερινές εκδηλώσεις, για αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν κυριολεκτικά παντού. 

Το πωρί η ιταλική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε στο εσωτερικό φορτηγών ρούχα με κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μεταλλικές ράβδους, καπνογόνα. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για την περίσταση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτο από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε