Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Σαμαράς μίλησε στη Μέρκελ για εκλογές τον Απρίλιο

Ο Σαμαράς μίλησε στη Μέρκελ για εκλογές τον Απρίλιο

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ στους δημοσιογράφους, ουδεμία νύξη έγινε από πλευράς συνομιλητών του για το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα.

Την ανάγκη να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Απρίλιο επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι αναγκαίες προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ στους δημοσιογράφους, ουδεμία νύξη έγινε από πλευράς συνομιλητών του για το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα, ούτε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την Α. Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ούτε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ.

Τόσο στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Ζ.Κ.Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει και έχει ψηφίσει. Τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι χωρίς ανάκαμψη ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Επιπλέον, συζητήθηκαν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε, ειδικότερα, να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ), να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Πρότεινε, ακόμη, να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα υποδομής και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Όπως είπε, έκανε μια σύντομη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, πέρα από την οικονομική πλευρά της κρίσης και την ανθρώπινη πλευρά, καθώς «δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».

Ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα, «ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από το φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Α. Σαμαράς έθεσε στη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της κήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που αποτελεί πηγή ενέργειας για την Ελλάδα και μπορεί να φέρει έσοδα στη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, η Γερμανία Καγκελάριος, παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πρόσφατη περίοδος νηνεμίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στην επικείμενη επικύρωση της νέας Συνθήκης που προβλέπει τη λειτουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) τον Ιούλιο το 2012, καθώς και στην επικύρωση του λεγόμενου Δημοσιονομικού Συμφώνου. Ωστόσο δήλωσε ότι το ζήτημα της ενίσχυσης του Ευρωμηχανισμού Στήριξης πρέπει να εξεταστεί σε επόμενη Σύνοδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε