Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο κορυφαίος δικαστής στην Τουρκία τα βάζει με τον Ερντογάν που νιώθει Σουλτάνος

Ο κορυφαίος δικαστής στην Τουρκία τα βάζει με τον Ερντογάν που νιώθει Σουλτάνος

Ο κορυφαίος δικαστής της Τουρκίας υποστήριξε σήμερα την ανεξαρτησία του δικαστηρίου του αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκριναν αμφότεροι τη δικαστική απόφαση πως η φυλάκιση δύο εξεχόντων δημοσιογράφων αποτέλεσε παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι ούτε αναγνωρίζει ούτε σέβεται την απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο και η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδα Cumhuriyet, και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα.

Η σύλληψή τους τον περασμένο Νοέμβριο, αφού η Cumhuriyet δημοσίευσε εικόνες από ένα βίντεο που φέρεται ότι έδειχνε την κρατική υπηρεσία πληροφοριών MIT να βοηθάει στην αποστολή όπλων στη Συρία, προκάλεσε διεθνή καταδίκη ενώ εκφράσθηκαν επίσης ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη βάση των αρμοδιοτήτων του είναι δεσμευτικές για όλους και για κάθε θεσμό”, δήλωσε σε νομικό συνέδριο στην Άγκυρα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ζουχτού Αρσλάν.

“Κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν κοιτάζουμε ποιον αφορά η απόφαση. Δεν είμαστε με την πλευρά κανενός ούτε εναντίον κανενός”.

Ο προκάτοχος του Αρσλάν, ο Χασίμ Κιλίτς, είχε συγκρουσθεί αρκετές φορές με τον Ερντογάν και πέρυσι προειδοποίησε πως το δικαστικό σώμα θα μπορούσε να γίνει ένα “εργαλείο εκδίκησης” στα χέρια των πολιτικών, αφού υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση ενίσχυσαν τον έλεγχό τους σε σημαντικά δικαστήρια, αυξάνοντας την ανησυχία για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ευθυγραμμίσθηκε σήμερα με τις επικρίσεις του Ερντογάν για την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας στο κοινοβούλιο πως αυτή η δικαστική απόφαση συνιστά “ξεκάθαρη παραβίαση του συντάγματος και του νόμου”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εφημερίδα Cumhuriyet εξόργισε τον Ερντογάν τον περασμένο Μάιο, όταν δημοσιοποίησε φωτογραφίες, βίντεο και ένα ρεπορτάζ που, όπως ανέφερε, έδειχναν τούρκους αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρουν όπλα στη Συρία με φορτηγά το 2014.

Οι δύο δημοσιοσιογράφοι της Cumhuriyet κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν εσκεμμένα μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και ότι παραβίασαν την κρατική ασφάλεια με τη δημοσιοποίηση υλικού.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας εντασσόταν σε μια απόπειρα υπονόμευσης της παγκόσμιας θέσης της Τουρκίας, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συγχωρήσει τέτοια δημοσιεύματα.

“Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι μια περίπτωση κατασκοπείας”, δήλωσε την Κυριακή.

Παρά την απελευθέρωσή τους, οι δύο δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε ισόβια στη δίκη τους, που πρόκειται να αρχίσει στις 25 Μαρτίου, ενώ τους έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε