Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουγγαρία: Δημοτικές εκλογές με φόντο τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός της χώρας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. ΦΩΤΟ REUTERS

Tελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα είναι πάνω από το 60%.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz αναμένεται ότι θα εδραιώσει την κυριαρχία του μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ουγγαρία, λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2011 που θα καταρτισθεί με στόχο να δωθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για τη σταθερότητα της οικονομίας της χώρας.

    Το κόμμα Fidesz εξασφάλισε πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή στις εκλογές του Απριλιου, υποσχόμενο ενίσχυση της οικονομίας και μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, τα περιθώρια που έχει στη διάθεσή του έχουν περιοριστεί λόγω της υποχρέωσης για πέσει κάτω από το 3% επί του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα.

    Οι αγορές είχαν δώσει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση περίοδο χάριτος μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ώστε στη συνέχεια να επιταχύνει τις διαδικασίες δημοσιονομικής εξυγείανσης. Πιθανή αποτυχία να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα έχει ως συνέπεια να δεχθεί πιέσεις το εθνικό νόμισμα και να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

    Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα είναι πάνω από το 60%.

    “Μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει το φορτίο να προωθήσει σημαντικές αλλαγές έχει σοβαρή ευκαιρία να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα στις δημοτικές εκλογές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε