Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Σήμερα η απόφαση για τη νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, με Βελιγράδι και Πρίστινα να περιμένουν την απόφαση.
 

Η ετυμηγορία δεν θα είναι δεσμευτική αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο διεθνώς για άλλες περιοχές.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, εκτίμησε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα ανοίξει το δρόμο σε νέες διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.
 
«Πιστεύουμε ότι μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια, βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Β.Γέρεμιτς, συμπληρώνοντας ότι «η Πέμπτη αποτελεί μεγάλη ημέρα για τη διεθνή τάξη».
 
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ εν όψει της γνωμοδότησης της Χάγης, δήλωσε πολύ αισιόδοξος και αναμένει η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου να είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.
 
Επισήμανε ότι πέρα από την απόφαση του δικαστηρίου η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη και είναι αδύνατο να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου.
 
Την εκτίμηση πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσει ενάντια στη βούληση του λαού του Κοσόβου για ελευθερία και ανεξαρτησία, διατύπωσε και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, ενόψει της έκδοσης της σχετικής απόφασης.
 
Σύμφωνα με τον Φ.Σεϊντίου, η ανεξαρτησία του Κοσόβου, «η οποία έχει αναγνωριστεί από 69 κράτη, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να ανακληθεί και βασίζεται στη βούληση ενός λαού, που θέλει να ζήσει ελεύθερος, με τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην οικογένεια των ελεύθερων κρατών».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε