Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σκάνδαλο με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο Βατικανό

ΦΩΤΟ REUTERS

Εισαγγελική έρευνα με επίκεντρο τον πρόεδρο της τράπεζας του Βατικανού που κατηγορείται για παράβαση του νόμου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa, οι αρχές κατάσχεσαν 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας, αφού ο Έτορε Γκότι Τεντέσκι βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών. Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί επίσης ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της. Ως εκ τούτου οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.

Η αντίδραση της Αγίας Έδρας ήταν να εκφράσει «αμηχανία» και «έκπληξή». “Το Βατικανό εκφράζει αμηχανία και έκπληξη όσον αφορά την πρωτοβουλία της εισαγγελίας της Ρώμης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ιταλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία το Βατικανό εκφράζει επίσης τη σαφή βούλησή του για απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της IOR.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε