Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Το τέλος του Σίλβιο

Πιθανή η παραπομπή του σε δίκη για εκπόρνευση ανηλίκου. Τρία σενάρια για το φινάλε του Καβαλιέρε.
Όλη η Ιταλία κρατάει την αναπνοή της εν όψει της απόφασης των δικαστών του Μιλάνου σχετικά με το αν θα παραπέμψουν τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δίκη με τις κατηγορίες της συνδρομής στην εκπόρνευση ανηλίκου και της κατάχρησης εξουσίας. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες είναι πιθανόν να δημοσιοποιηθεί η απόφαση της δικαστικού Κριστίνα ντι Τσένσο σχετικά με τη δυνατότητα άμεσης παραπομπής σε δίκη του ιταλού πρωθυπουργού.
 
Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και η κυβέρνηση του Καβαλιέρε διαλυθεί, τρία είναι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, τα πιθανά σενάρια για το πολιτικό μέλλον της γειτονικής χώρας: κατ΄ αρχάς, ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο μπορεί να ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ως την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.
 
Το δεύτερο σενάριο μιλάει για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος που ηγείται της αντιπολίτευσης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες, ολοένα και απομακρύνεται κυρίως λόγω της ανικανότητας της ιταλικής Αριστεράς να εμφανιστεί ενωμένη.

Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον άσπονδο εσωκομματικό εχθρό του κ. Μπερλουσκόνι, τον Τζιανφράνκο Φίνι. Και αυτή η προοπτική όμως δεν συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς, κυρίως λόγω του παρελθόντος του κ. Φίνι, ενός δεδηλωμένου θιασώτη φασιστικών ιδεών ο οποίος έχει εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον Μπενίτο Μουσολίνι. Ωστόσο χθες το πρωί ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να παραιτηθεί, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κυριακάτικες κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών για την εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλα ως μια «προσπάθεια ανατροπής» του.

 
«Ολες οι γυναίκες που είχαν την ευκαιρία να με γνωρίσουν ξέρουν πόσο τις σέβομαι» είπε ο Καβαλιέρε χαρακτηρίζοντας τη διαδήλωση «μεροληπτική» και «ντροπιαστική». Την Κυριακή το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλίδες διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα φωνάζοντας «Βasta» («Φτάνει») και ζητώντας την παραίτηση του κ. Μπερλουσκόνι. Η πιο εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση, στην οποία ανταποκρίθηκαν και πολλοί άνδρες, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, με τους διοργανωτές να ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 πολίτες. Οπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μόνο που έλειψε από τις περίπου 200 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ιταλία ήταν οι κομματικές σημαίες.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε