Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκία: Ρώσος, Ουζμπέκος και Κιργίζιος οι βομβιστές του Ατατούρκ

Τουρκία: Ρώσος, Ουζμπέκος και Κιργίζιος οι βομβιστές του Ατατούρκ

Ξένοι υπήκοοι ήταν οι τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το βράδυ της Τρίτης (28.06.2016) το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, σε μια από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Τουρκίας. Οι δράστες κατάγονταν από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, πίστευαν πως τουλάχιστον ο ένας από τους τρομοκράτες του Ατατούρκ είχε καταγωγή από το Νταγκεστάν αλλά δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσουν εξ αρχής. Οι εθνικότητες των τρομοκρατών, που σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία ενήργησαν είτε υπό τις εντολές είτε στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών, έρχονται στο φως την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έφτασε τους 43.

Ανάμεσα στα θύματα της τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας είναι και 19 ξένοι υπήκοοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις την Ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Ο Αλά είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης 94 άτομα που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας διευκρινίζοντας ότι μετά από συνεργασία με 145 χώρες, η Τουρκία απαγόρευσε σε 50.177 άτομα την είσοδο στην Τουρκία, ενώ απελάθηκαν από τη χώρα, 3.603 άτομα. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν προσαχθεί 5.310 μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

13 συλλήψεις

Η τουρκική αστυνομία προφυλάκισε 13 άτομα, τα τρία από τα οποία είναι αλλοδαποί, σε σχέση με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινουπολης, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό πυρήνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύο ημέρες μετά την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ομάδες της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν αρκετές εφόδους σε φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσά τους οι εργατικές συνοικίες Πεντίκ, Μπασακσεχίρ και Σουλτανμπεϊλί, μετέδωσε το Ανατολή, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

Εννέα ύποπτοι, που πιστεύεται ότι είχαν επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τέθηκαν υπό κράτηση μετά τις εφόδους που έγιναν τα ξημερώματα σε τέσσερις περιοχές της Σμύρνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και προμήθεια επιμελητειακής υποστήριξης στη σουνιτική σκληροπυρηνική οργάνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε