Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Τουρκία: Πέρασαν για… “πορτοφολάκια” τον τρομοκράτη του Ατατούρκ – Τα πέντε λεπτά πριν το μακελειό

Τουρκία: Πέρασαν για… “πορτοφολάκια” τον τρομοκράτη του Ατατούρκ – Τα πέντε λεπτά πριν το μακελειό

Ο δράστης με το μπουφάν, τα πέντε λεπτά πριν γίνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τους 42 νεκρούς και τους 239 τραυματίες, η μάχη με τους αστυνομικούς και ο στόχος των τρομοκρατών που ήθελαν 250 με 300 νεκρούς. Αρχικά, ο άνδρας με το μπουφάν κίνησε τις υποψίες ως… κλέφτης!

Καθώς οι ώρες περνούν, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για μια από τις πλέον αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Τουρκίας. Αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οι τουρκικές αρχές είναι πεπεισμένες πως οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του Ατατούρκ ενήργησαν στο όνομα ή κατ’ εντολή του Ισλαμικού Κράτους. Έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο, όπως έκαναν και οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η αστυνομία δίνει μεγάλη σημασία στην μαρτυρία του οδηγού ταξί που τους μετέφερε.

Ο άνδρας με το μπουφάν, που σύμφωνα με τη Χουριέτ, είναι ο ένας από τους τρομοκράτες της Κωνσταντινούπολης είναι εκείνος που συγκεντρώνει πάνω του τα περισσότερα βλέμματα. Το μπουφάν που φορούσε φαίνεται πως κίνησε τις υποψίες σε έναν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα του αεροδρομίου.

Η ζέστη στην πόλη δεν εξηγούσε γιατί ο νεαρός άνδρας φορούσε μπουφάν. Προφανώς γιατί ήθελε να κρύψει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Σύμφωνα με την Χουριέτ, οι αστυνομικοί της ασφάλειας πέρασαν τον τρομοκράτη για κλέφτη. Μάλλον για “πορτοφολάκια”. Έστειλε sms μέσω whats app σε κάποιον φίλο του για να τον ενημερώσει για τον ύποπτο. Και όταν πλησίασε για να τον ελέγξει, ένας από τους άλλους δράστες άνοιξε πυρ!

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο άνδρας με το μπουφάν και την ανταλλαγή πυροβολισμών χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα λεπτά. Η μάχη έδωσε την ευκαιρία στους δυο συνεργούς του να μπουν μέσα στο χώρο του αεροδρομίου. Ο άνδρας με το μπουφάν πυροδότησε τα εκρηκτικά και προκάλεσε τα περισσότερα θύματα. Οι άλλοι δυο μπήκαν στο εσωτερικό του αεροδρομίου, άνοιξαν πυρ κατά πάντων και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι τρομοκράτες ήθελαν να προκαλέσουν περισσότερα από 250 με 300 θύματα.

Μάχη ανάμεσα σε αστυνομικούς και τρομοκράτες υπήρξε και μέσα στο αεροδρόμιο. Δεν είναι μόνο το περιστατικό που έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας, όταν αστυνομικός τραυμάτισε τον έναν από τους δράστες αλλά δεν τον σκότωσε και έτσι ο τρομοκράτης πρόλαβε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών που κράτησε τουλάχιστον 3-4 λεπτά.

Όπως αναφέρει η Χουριέτ, αν και υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν πως οι τρομοκράτες είναι ξένοι, ο ένας φέρεται να κατάγεται από το Νταγκεστάν. Αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί για την ώρα, αφού δεν υπάρχουν αποτυπώματα των δραστών και τα δείγματα ανθρώπινου ιστού που έχουν συγκεντρωθεί από το αεροδρόμιο, θα σταλούν σε διεθνή εργαστήρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε