Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χάος στα Σκόπια – Επεισόδια και τραυματίες στη Βουλή – Ανησυχία στην Αθήνα

Χάος στα Σκόπια – Επεισόδια και τραυματίες στη Βουλή – Ανησυχία στην Αθήνα

Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στα Σκόπια όπου η κατάσταση φαίνεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου μετά και τα χθεσινά επεισόδια με οπαδούς του Γκρουέφσκι να εισβάλουν στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή Αλβανού Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων.

Η Αθήνα δηλώνει τη βαθιά της λύπη, την ώρα που η κατάσταση στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη. Η σύμπραξη της αντιπολίτευσης με τα κόμματα των αλβανόφωνων προκαλεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως του κόμματος του Γκρουέφκσι και των εθνικιστών που κάνουν λόγο για προσπάθεια καντονοποίησης της χώρας.
Η Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
“Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις. 
Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ”.
Όλα δείχνουν ότι η ένταση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι ανά πάσα στιγμή. Η Βουλή στα Σκόπια παραμένει κυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για 42 τραυματίες κατά την εισβολή στο κοινοβούλιο, πολλοί εκ των οποίων κατέληξαν στο νοσοκομείο.


Με διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συνάντηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και η χώρα να μην βυθιστεί στο χάος.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.
«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».
Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».
Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε