Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Χτύπησαν με ρόπαλα με καρφιά μοναχό την ώρα που φλεγόταν!

Την καταγγελία έκανε ΜΚΟ στο Λονδίνο. Κινέζοι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν με ρόπαλα με καρφιά έναν φλεγόμενο Θιβετιανό, πριν ανοίξει πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ο Λοσάνγκ Τζαμιάνγκ, ένας πρώην μοναχός, ηλικίας λίγο άνω των 20 ετών, αυτοπυρπολήθηκε το Σάββατο στην Αμπα, σε μια περιοχή της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα όπου κατοικούν Θιβετιανοί.

Έγινε ο 16ος Θιβετιανός που θέτει έτσι τέλος στη ζωή του ή αποπειράται να το πράξει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο για να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης στις περιοχές της Κίνας όπου ζουν Θιβετιανοί.

“Περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά. Βγήκε στο δρόμο και ζητούσε ελευθερία για το Θιβέτ και μακροζωία για τον Δαλάι Λάμα, ανέφερε η ΜΚΟ International Campaign for Tibet σε ανακοίνωση.

“Η αστυνομία άρχισε να τον κλωτσά και να τον ξυλοκοπά με τα ρόπαλα που έφεραν καρφιά”, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, μέλη της οποίας είναι εξόριστοι Θιβετιανοί.

Αδυνατώντας να αντέξουν μια τέτοια σκηνή, Θιβετιανοί που βρίσκονταν στο σημείο αυτό αντιτάχθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας φωνάζοντας ότι ο νεκρός πρέπει να τους παραδοθεί, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό για να αποκλείσουν το δρόμο ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά του από την αστυνομία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην ‘Αμπα ανακοίνωσε σε σχέση με το συμβάν μόνο το επώνυμο Ουάνγκ της οικογένειας του Θιβετιανού. “Αυτά που διαβάζετε είναι ψευδείς πληροφορίες”, δήλωσε αρνούμενος να δώσει τη δική του εκδοχή του τι συνέβη.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η αστυνομία φυλάκισε και χτύπησε αρκετούς Θιβετιανούς, τραυματίζοντας σοβαρά μια γυναίκα και τυφλώνοντας μια άλλη. Οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας επίσης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και τραυμάτισαν δύο γυναίκες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η Κίνα δηλώνει ότι απελευθέρωσε ειρηνικά το Θιβέτ το 1951 και βελτίωσε την τύχη Θιβετιανών παρέχοντας πόρους για την οικονομική ανάπτυξη της φτωχής και απομονωμένης αυτής περιοχής.

Ωστόσο πολλοί Θιβετιανοί δεν αντέχουν πλέον αυτό που θεωρούν αυξανόμενη κυριαρχία των Χαν, της μεγαλύτερης εθνότητας στην Κίνα, και την καταστολή της θρησκείας τους και του πολιτισμού τους. Η πρώτη αυτοπυρπόληση ήταν ενός νεαρού μοναχού από τη μονή Κίρτι, στη νομαρχία Αλμπα, τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έναρξη των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε