Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπουργός Μόντι: “Μην μιλάτε σας παρακαλώ για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ”

Υπουργός Μόντι: “Μην μιλάτε σας παρακαλώ για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ”

 Οι πιέσεις για την έξοδο της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ εκ μέρους ορισμένων υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του επομένου χρόνου είναι παραπλανητική και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική, δήλωσε σήμερα ο τεχνοκράτης υπουργός Γεωργίας Μάριο Κατάνια.

Η Ιταλία βρίσκεται βυθισμένη σε βαθιά ύφεση, η οποία επιδεινώνεται από τα μέτρα λιτότητας που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει τονίσει πως αποστολή της κυβέρνησής του είναι να σώσει τη χώρα και κατ’ επέκταση την ευρωζώνη. Μολαταύτα, η υποστήριξη σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα που ευαγγελίζεται την έξοδο από την ευρωζώνη έχει φθάσει το 20%.

«Το να κουνά κάποιος το δάκτυλο στο ευρώ ως πρόξενο μίας ολόκληρης σειράς προβλημάτων είναι εύκολο, αλλά επίσης είναι και λάθος», τόνισε ο Κατάνια σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ίδιος τόνισε πως η έξοδος από την ευρωζώνη «θα ήταν μία οικονομική καταστροφή».

Η λαϊκή υποστήριξη στο κόμμα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του δημοφιλούς πρώην τηλεοπτικού κωμικού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος επικρίνει σε κάθε ευκαιρία τα μέτρα λιτότητας και τη διαφθορά, έχει αυξηθεί και φαίνεται να ακολουθεί ακόμη πιο ανοδική πορεία.

Ακόμη και ο τέως πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που το κόμμα του Λαός της Ελευθερίας στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η Ιταλία θα πρέπει να πει «τσάο-τσάο» στην ευρωζώνη εάν η ΕΚΤ δεν σταθεί στο ύψος του ρόλου της και «αρχίσει να τυπώνει χρήμα».

«Το να χρησιμοποιεί κανείς την έξοδο από το ευρώ ως λύση για τα δεινά της χώρας είναι μεγάλο λάθος, μία πολύ μεγάλη ευθύνη που ορισμένοι πολιτικοί αναλαμβάνουν προσωπικά», τόνισε ο Κατάνια.

«Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μία σημαντική υποτίμηση κι αυτό θα έπληττε τα σταθερά εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις. Θα ήταν ιδιαίτερα σκληρό για την εργατική τάξη και τους μισθωτούς», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιταλία και Ισπανία έτοιμες για έξοδο από το ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε