Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Διώχνουν τους αγανακτισμένους από τις πλατείες

Διώχνουν τους αγανακτισμένους από τις πλατείες

Η γαλλική αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει έναν καταυλισμό των “Αγανακτισμένων” σε μία επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού ενώ στη Νέα Υόρκη τους ανάγκασαν να “μετακομίσουν”.

Μια ομάδα αρκετών δεκάδων ακτιβιστών είχε στήσει έναν καταυλισμό στην πλατεία της συνοικίας τις τελευταίες 12 ημέρες.

Τη νύχτα της Τρίτης περίπου 100 αστυνομικοί και χωροφύλακες έκαναν επιδρομή στον καταυλισμό, κατάσχοντας σκηνές, μουσαμάδες, χαρτόκουτα και πανό.

Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι την ώρα της επιδρομής περίπου 100 άνθρωποι και στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν ξανά καταυλισμό.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν έγιναν συλλήψεις, υποστηρίρουν οι τοπικές αρχές, ενώ η επέμβαση είχε σκοπό να καθαρίσει την πλατεία από χαρτόνια, τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που είχαν τοποθετήσει σε αυτή οι “Αγανακτισμένοι”.

Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για “βίαιη” επέμβαση, παρότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. “Εδώ θα μείνουμε, δεν φεύγουμε”, “Όχι στη βία”, φώναζαν αρκετοί εξ αυτών.

Την ίδια ώρα, εκδιώχθηκαν από το πάρκο που συγκεντρώνονταν και οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street.

Περίπου 20 διαδηλωτές του κινήματος συζητούσαν σήμερα το πρωί στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, όπου κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν τη νύχτα και να κοιμηθούν χωρίς υπνόσακους, μετά την έξωσή τους από την αστυνομία την Τρίτη τα ξημερώματα.

Ένας μικρός καυγάς ξέσπασε λίγο πριν τις 8:00 το πρωί και ένας από τους εμπλεκόμενους συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία, η παρουσία της οποίας είναι έντονη στο πάρκο, όπως παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών κοιμήθηκε στο πάρκο. “Όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να κατασκηνώσουμε”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Σκοτ, 42 ετών, ένας από τους διαδηλωτές που πέρασε τη νύχτα στο πάρκο πίνοντας καφέ. “Συνέλαβαν τρεις ανθρώπους που είχαν στήσει σκηνές για να κοιμηθούν”, πρόσθεσε.

Ένας από τους διαδηλωτές κοιμήθηκε καθιστός με το κεφάλι του πάνω σε ένα τραπέζι και ένας άλλος με την πλάτη σε έναν τοίχο.

Μετά την έξωσή τους από το πάρκο Ζουκότι, που βρίσκεται κοντά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου είχαν κατασκηνώσει από τις 17 Σεπτεμβρίου, λίγοι ήταν σήμερα οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street που πήγαν εκεί, ενώ παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί η ημέρα.

“Θα το δείτε, οι άνθρωποι θα έρθουν”, είπε ένας από αυτούς.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ άνοιξε το ιδιωτικό πάρκο χθες Τρίτη το βράδυ, όμως παραμένει περικυκλωμένο από μεταλλικά φράγματα και οι άνθρωποι επιτρέπεται να εισέρχονται σε αυτό ένας-ένας περνώντας μπροστά από πέντε άνδρες ασφαλείας.

Έπειτα από τη χθεσινοβραδινή απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης οι διαδηλωτές μπορούν να επιστρέψουν στο πάρκο, όχι όμως να στήσουν σκηνές σε αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε