Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Θεός να μας φυλάει: Η Μέρκελ θέλει Σόιμπλε για πρόεδρο του Eurogroup

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φεύγει και η Άνγκελα Μέρκλε δεν έχασε την ευκαιρία! Πρότεινε ήδη τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας για πρόεδρο του Συμβουλίου!

Τα… νέα φέρνουν στο φως οι Financial Times Deutschland, επικαλούμενοι πηγές από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το Reuters να τονίζει ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη.

Η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup λήγει τον Ιούνιο και είναι δεδομένο ότι δε θα ανανεωθεί για τρίτη φορά. Σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή, ο Σόιμπλε είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή.

Αν και αυτή τη φορά περάσει της Μέρκελ και τελικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δε θα εγκαταλείψει τη θέση του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά σίγουρα θα έχει λιγότερο χρόνο για να ασχολείται με τις εσωτερικές υποθέσεις.

Στο… κάδρο των υποψηφίων υπάρχουν κι άλλοι, πρώτος πρώτος ο Μάριο Μόντι. Αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θέλει τη θέση γιατί έχει ήδη πολλά στο κεφάλι του.

Το σίγουρο είναι ότι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιούνκερ θα είναι το νέο μεγάλο μέτωπο της ευρωζώνης. Γιατί ήδη οι πρώτες αντιρρήσεις στα σχέδια Μέρκελ έχουν διατυπωθεί.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι από τους πρώτους που δε θα συναινέσουν εύκολα στην επιλογή Σόιμπλε. Και αυτό γιατί φοβάται ότι με τον Σόιμπλε στο Eurogroup η Γερμανία θα συγκεντρώσει ακόμη περισσότερη δύναμη. Ήδη, από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι αντιρρήσεις Σαρκοζί για μια ακόμη θητεία του Γιούνκερ άρχισαν να κάμπτονται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δε μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει μόνη της»

Γιούνκερ: Φεύγω απο την προεδρία του Eurogroup

Γιούνκερ: Δε νομίζω να ανανεωθεί η θητεία μου

Ποιός είπε μετά το Eurogroup: “Είμαι εξαντλημένος”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε