Κόσμος

Σουηδία: Η επιδημία στην κορύφωσή της – Δεν χαλαρώνουν οι περιορισμοί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την απόφασή της να μην προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών έκανε την Τρίτη (21.04.2020) γνωστή η Σουηδία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιδημία του Covid – 19 έφθασε στην κορύφωσή της στη Στοκχόλμη.

Περίπου το 1/3 του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει από τον νέο κορονοϊό έως τις αρχές Μαΐου και η ασθένεια ενδεχομένως έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα της χώρας, έγινε σήμερα γνωστό από την Αρχή Δημόσιας Υγείας στη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα 15.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοσό των 1.765 θανάτων στη χώρα.

Η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

Σουηδία: Το μοντέλο της… αγέλης

«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τυχαία τεστ και κρούσματα που αναφέρουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό έως την 1η Μαΐου.

«Όμως, πρέπει να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν προσβληθεί και μπορούν ακόμη να μολυνθούν» επισήμανε ο Βάλενστεν.

Πάντως, ο Βάλενστεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στη Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται.

«Ούτε η καμπύλη του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να καταγράφει πτώση, επομένως δεν βρισκόμαστε εκεί».

Τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού ήταν λιγότερο αυστηρά από άλλες χώρες, με τις αρχές να βασίζονται στην πειθώ παρά στην απαγόρευση.

Τα δημοτικά και γυμνάσια παραμένουν ανοικτά, οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Αν και ορισμένες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα αυστηρότερα μέτρα, ο Βάλενστεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς προκειμένου η Σουηδία να αλλάξει πορεία.

«Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί και ποιοι θα χαλαρώσουν πρώτοι, όμως, όπως το αντιλαμβανόμαστε, βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη κλαίει μαζί με το Βέλγιο» – 4 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό
«Η καρδιά μου ραγίζει από το τραγικό δυστύχημα...Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα
Βέλγιο: Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός του σχολικού λεωφορείου που συγκρούστηκε με τρένο
Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως στο σχολικό επέβαιναν 9 άτομα, επτά μαθητές, ο συνοδός τους και ο οδηγός - Περίπου 100 άτομα στο τρένο - Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας
Βέλγιο: Σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο – Νεκροί δύο έφηβοι, ο οδηγός και ο συνοδηγός
Ανανεώθηκε πριν 22 λεπτά
21
Ηχηρή παρέμβαση της Ζιζέλ Πελικό για απόφαση – σκάνδαλο με ανήλικους βιαστές στη Βρετανία: «Ο βιασμός είναι έγκλημα»
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους, τη στιγμή που τα θύματα υποφέρουν τόσο σκληρά» είπε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας
Η Ζιζέλ Πελικό